Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Jaký je rozdíl mezi maskou, balzámem a kondicionérem?

27. 1. 2021

Kondicionér, bezoplachový kondicionér, balzám, vlasová maska či kúra na vlasy. Málokdo tuší, jak velké rozdíly mezi nimi jsou. Jste i vy z tak velkého množství produktů zmateni? Kladete si otázku, zda opravdu musíte všechny tyto produkty používat? Pojďme si to objasnit!

Jaký je rozdíl mezi kondicionérem a balzámem? Je rozdíl mezi maskou a kúrou? Proč vlastně po umytí vlasů šamponem používat nějaký další přípravek? Může špatné používání ovlivnit efektivnost produktů a tím i kvalitu vlasů? Pokud jste někdy přemýšleli nad těmito otázkami, pak jste tu správně! V tomto článku se tomu pokusíme přijít na kloub. Zaměříme se na základní péči o vlasy, kondicionér, masku na vlasy a bezoplachovou péči, a naučíme vás, jak je správně používat, abyste vlasům neuškodili, ale prospěli.

1) Kondicionér

Kondicionér pravděpodobně spousta z vás používá především proto, že vám po něm jdou vlasy snáze rozčesat a hezky je uhladí. Ale kondicionér by neměl chybět v péči nikomu! Ani tomu, komu se vlasy rozčesávají snadno. Je to proto, že šampon z vlasů nejenže smývá nečistoty, ale zároveň přitom otevírá kutikulu. No a otevřený vlas je třeba uzavřít - a k tomu je navržen kondicionér. Pokud byste ho neaplikovali, tak by vlasy byly náchylnější na poškození, lámání i třepení. A z dokonale zdravých vlasů byste rázem měli vlasy poškozené. Kondicionér tedy poskytne vlasům ochranu, díky čemuž budou vlasy lépe připraveny na styling a zvládnou ho bez vážného poškození. Navíc s aplikací kondicionéru získáte i další benefity, pro které ho asi spousta z vás používá. Kondicionér vlasy uhladí, zjemní, usnadní rozčesání a vlasy získají lesklejší vzhled, také se vám budou díky němu vlasy méně lámat a budou bez nežádoucího krepatění a elektrizování. A to už za to stojí, no ne?

Kondicionér vs balzám na vlasy

Je dost možné, že spousta z vás stále považuje kondicionér a balzám na vlasy za totožný produkt se stejnou funkcí i vlastnostmi. Ale není tomu tak! Kondicionér je lehčí a působí zejména na povrchu vlasů (utěsňuje kutikulu), kdežto balzám už je o něco výživnější, působí na povrchu, ale také proniká hlouběji do vlasu a řeší konkrétní problémy (suchost, poškození, apod.). Kondicionéry se používají hlavně pro ochranu, lesk, uhlazení a snadné rozčesání. Cílem balzámu je už regenerace vlasů a hydratace. Další rozdíl je také v aplikaci. Kondicionér se nanáší pouze na střední délky vlasů (asi 2-3 cm od kořínků) a díky lehké konzistenci je vhodný pro každodenní používání. Zato balzám na vlasy je možné někdy nanášet i na pokožku hlavy a kvůli jeho bohatší textuře je doporučeno ho používat maximálně 2-3x týdně. Častější použití by totiž mohlo vést k přetížení vlasů. Vždy se však řiďte tím, co je uvedeno na lahvičkách.

2) Bezoplachový kondicionér

V poslední době si často všímáme, že bezoplachový kondicionér je špatně pochopený produkt. Z jeho názvu by se mohlo zdát, že se jedná o náhradu za klasický oplachový kondicionér, ale není tomu tak. Správně by měl být spíše nazýván jako bezoplachová péče. Jedná se totiž o nadstavbu - dodatečnou péči a představuje třetí krok ve vlasové rutině, který následuje po šamponu a oplachovém kondicionéru nebo masce. Lze jej aplikovat na vlhké i suché vlasy a jejich úkol je dodat vlasům něco navíc, co jim nedodal kondicionér (např. hydrataci, lesk, ochranu před teplem, redukci krepatění či lepší ovladatelnost při stylingu). Především ho tedy ocení majitelky hustých, krepatých a nepoddajných vlasů. Používat ho však může úplně každý.

Bezoplachový kondicionér vs kondicionér

Jak už jsme zmínili, bezoplachový kondicionér vám nenahradí běžný kondicionér. V čem je tedy ten zásadní rozdíl? V jejich vlastnostech i v použití! Klasický kondicionér se nanáší po šamponování po celé délce vlasů a zhruba po minutě se opláchne. Jeho hlavním účelem je stabilizovat pH vlasů po šamponování (uzavřít vlas), obnovit vlhkost a poskytnout mu ochranu - obvykle tedy již nedodává žádnou dodatečnou péči. Kdežto bezoplachový kondicionér se nanáší na vlhké nebo suché vlasy, neoplachuje se a nechává se působit. Jedná se o rychlý prostředek pro dodání pružnosti, hydratace a ovladatelnosti. Oproti kondicionéru je zpravidla lehčí, aby nezaťažil vlasy, a proto se nemusí oplachovat.

3) Maska na vlasy

Dalším produktem, který by neměl chybět ve vaší vlasové rutině je maska na vlasy. Žádný jiný produkt totiž nemá silné regenerační účinky jako právě vlasová maska. Kondicionéry, které působí pouze na povrchu vlasu, stěží poskytnou jakoukoli rekonstrukci vlasů a jejich dlouhodobější péči. Zato masky, které mají nejhustší konzistenci a nejvyšší koncentraci aktivních látek jsou přímo stvořené k hloubkové regeneraci poškozeného jádra a kutikuly vlasů. Používání vlasové masky bývá proto nezbytné, pokud potřebují vaše vlasy podat pomocnou ruku. Jsou například křehké, lámou se, jsou nadměrně zatěžovány stylingovými nástroji apod. Avšak aby byla maska účinná, je důležité ji správně aplikovat. Nejčastější chybou je, když masku aplikujete až po kondicionéru. V té době je totiž vlas už zcela uzavřen a bylo by to holé mrhání na takto uzavřený vlas aplikovat něco, co by mělo působit v nejhlubších strukturách vlasu. Nejenže by to byly vyhozené peníze, efekt by se nedostavil, ale také byste mohli vlasy zbytečně zatížit. Maska na vlasy je tedy druhým krokem při mytí vlasů a NÁSLEDUJE VŽDY PO ŠAMPONU, kdy jsou vlasy dokonale připravené, čisté a struktura otevřená.

Maska na vlasy vs kondicionér

Hlavní rozdíl mezi maskou a kondicionérem je ten, že maska proniká do vnitřní struktury vlasu známé jako kortex (vlasová kúra) a řeší konkrétní problém (poškozené vlasy, suché vlasy apod.). Kdežto kondicionér působí pouze na povrchu (na kutikule). Navíc oproti kondicionéru, jehož efekt je sice okamžitý, ale krátkodobý (na vlasech vydrží pouze do dalšího umytí), je efekt masky je dlouhodobější. Na vysledky si však budete muset počkat. Vlasová maska má také oproti kondicionéru mnohem bohatší texturu a koncentrovanější složení a je nutné ji na vlasech nechat působit mnohem déle (obvykle 5-10 minut) než u kondicionéru (obvykle pár sekund). Rozdíl je také ve frekvenci použití. Maska není vhodná pro každodenní použití, vlasy by se mohly přetížit a docílili byste spíše opačného efektu. Kdežto kondicionér můžete použít po každém mytí, i po použití masky.

Je nutné i po masce aplikovat kondicionér? V této otázce se však rozchází i odborníci. Někteří tvrdí, že je nutné kondicionér aplikovat vždy, jiní naopak tvrdí, že pokud aplikujete masku, kondicionér není třeba, protože maska svým kyselým ph uzavře vlas stejně dobře jako kondicionér. Také panuje názor, že v případě hydratační masky není kondicionér potřeba, avšak pokud použijete proteinovou masku měli byste kondicionér aplikovat vždy, protože protein nemá schopnost uzavřít kutikulu. Proto doporučujeme se vždy řídit tím, co uvádí konkrétní výrobce. Každá maska může být totiž formulována trochu jinak.

Maska na vlasy vs vlasová kúra

Maska na vlasy a kúra na vlasy, vždyť je to přece totéž, říkáte si. A nejste úplně vedle. Rozdíl mezi maskou a kúrou je tak mizivý, že nestojí ani za řeč. Oba produkty slibují prakticky stejný efekt - regenerují vlas do hloubky (ve vlasové kúře) a řeší konkrétní problém. Koncentrace aktivních látek je u obou produktů na vysoké úrovni, avšak u vlasové kúry je jich zpravidla víc. Nepatrný rozdíl je často i v balení, kúry často najdete v různých ampulích, koncentrátech a lahvičkách, kdežto masky jsou klasicky v kelímku. Je to kvůli jejich konzistenci, obsahují totiž větší podíl olejů a másel, které dodávají více hydratace a výživy.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .