Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Profesionální vlasová kosmetika vs drogerie

11. 8. 2022

Vyplatí se kupovat profesionální vlasovou kosmetiku? Nestačí mi běžná kosmetika z drogerie? Jaký je v tom vlastně rozdíl? Na to vše vám odpovíme v tomto článku.

Je to jedna z nejčastěji kladených otázek v kosmetickém odvětví. Jsou produkty profesionální péče o vlasy opravdu lepší? Opravdu stojí za tu cenu? Zajímá vás, proč utrácet za drahé salonní produkty, když si šampon, kondicionér nebo masku můžete koupit v drogerii za zlomek ceny? Drogerie je navíc na každém rohu, kdežto profesionální vlasová kosmetika je k dostání pouze v kadeřnictví nebo ve specializovaných obchodech a e-shopech. Proč tedy investovat čas i peníze? Na to máme jednoduchou odpověď. Profi kosmetika je lepší pro vaše vlasy!

Je profesionální kosmetika lepší než ta z drogerie?

Hlavním rozdílem mezi profeisonální kosmetikou a kosmetikou z drogerie je, že profesionální produkty obsahují vyšší procento aktivních ingrediencí, přírodních extraktů, více proteinů, vitamínů a dalších látek, které činí vlasy zdravější a krásnější. To zanamená, že je lepší i pro vaše vlasy. Salonní kosmetika ale není lepší jen pro vysoce kvalitní složky, které obsahuje, je také lepší kvůli složkám, které neobsahuje. Teď mluvíme o těch špatných složkách, které mohou způsobit, že se vaše vlasy na první pohled lesknou, ale mají katastrofální dlouhodobý dopad na vaše vlasy. Bohužel mnoho produktů z drogerie je prošpikováno těmito látkami, které se vrství na vlasech, vlivem čeho se mohou začít cuchat a lámat. V případě správně zvolených profesionálních přípravků toto nehrozí - neobalují vlasy nesmývatelnou vrstvou. Profesionální kosmetika je vyrobena s velmi malým nebo žádným obsahem těchto látek, případně jsou nahrazeny nahrazeny šetrnějšími alternativami. O jaké špatné složky se tedy jedná? Nejčastěji to jsou:

SLS/SLES sulfáty

Sulfáty se přidávají zejména do šamponů pro jejich čisticí schopnost a dobrou pěnivost. Na rozdíl od profesionálních šamponů, šampony zdrogerie obvykle obsahují agresivnější sulfáty, jako je Sodium Lauryl Sulfate (SLS) nebo Sodium Laureth Sulfate (SLES), které mohou způsobit podráždění, vysušení pokožky a může dojít až k poškození vlasových folikul i vypadávání vlasů. Důvod? Je to prosté - nízká cena. S těmito sulfáty se ovšem můžete setkat také v profesionálních produktech. Pokud tam však jsou, je jich menší množství a pravděpodobně mají svůj důvod - obvykle se nachází u hloubkově čisticích šamponů, které nejsou určeny k častému mytí vlasů, ale k občasnému hloubkovému mytí zanesených vlasů.

Silikony

Silikony jsou obsaženy ve velkém množství zejména v kondicionérech a maskách z drogerie. Proč? Učiní vlasy okamžitě krásné, hladké, hebké a lesklé. Problém však nepředstavují silikony jako takové, ale silikony ve vodě nerozpustné, a ty právě obsahuje většina produktů z drogerie. Ve vodě nerozpustné silikony (jako je dimeticone, atd.) ulpívají na vlasech, na kterých vytvoří nepropustný obal. Vlasy jsou pak sice chráněné, ale přes tuto nepropustnou krustu se do vlasů nedostanou pečující látky a kvalita vlasů se vám bude časem zhoršovat. To může časem zapříčinit těžknutí vlasů, suchost a matnost vlasů či lámavé konce. Navrstvené silikony mohou nadělat paseku také při barvení, trvalé a dalších úpravách.

Neříkáme však, že silikony jsou úplně špatné a že se k nim profesionální výrobci také neuchylují. Jsou si ovšem vědomi, že se silikony se to nesmí přehánět. Proto často volí silikony ve vodě rozpustné, které při dalším umytí z vlasů jednoduše smyjete. Tudíž se na vlasech nevrství a neucpávají je. Také záleží na tom, s čím dalším je silikon ve složení. Rázem se tak z vodě nerozpustného silikonu může stát vodě rozpustný silikon. Nevýhodou je, že jako běžný spotřebitel to pravděpodobně nepoznáte. Poud chcete mít jistotu vybírejte vlasovou kosmetiku bez silikonů.

Parabeny

Methylparaben, ethylparaben nebo propylparaben obsahuje většina šamponů dostupných v drogeriích (na obalech bývají označeny velkým písmenem E a za ním nasluduje trojčíslí). Důvodem jsou jejich konzervační účinky. Nicméně, parabeny mohou vyvolat alergickou reakci, podráždění a vyrážky. Podezření je také na jejich estrogenní aktivitu. V profesionální kosmetice jsou tyto parabeny nahrazeny šetrnější alternativou (např. esenciální oleje, rostlinný alkohol, vitamín E, potassium sorbate, sodium benzoate) nebo se vyskytují v minimálním množství od 0,01 až 0,3 %. Nechcete výrobky s parabeny? Jednoduše vybírejte vlasovou kosmetiku bez parabenů (paraben free).

Chlorid sodný

Nejedná se o tak sledovanou veličinu, jako jsou silikony nebo sulfáty, protože není škodlivá pro lidi ani životní prostředí, ale může vám zničit barvu i vlasy. Pokud si však chcete zachovat svou barvu co nejdéle, měli byste se vyhnou chloridu sodnému ve vaší kosmetice. Chlorid sodný (Sodium Chloride) dokáže urychlit blednutí barvy a navíc vlasy neuvěřitelně vysušit. Vyvarovat byste se mu také měli, pokud jste byly na keratinové kúře - zničil by vám její účinek. Proto se v profesionální vlasové péči prakticky nevyskytuje. Proč ho teda tak často najdete v běžné vlasové kosmetice z drogerie? Chlorid sodný se v šamponech používá pro zahuštění a pro svoji schopnost upravit tvrdost vody na hodnotu, při které mají šampóny lepší čisticí vlastnosti.

Jak poznám profesionální vlasovou kosmetiku?

Teď už víte, v čem se liší profesionální kosmetika od té z drogerie. Jak ale profesionální produkt zaručeně poznat? Ne vždy je to totiž patrné na první pohled. Často se můžete setkat s tím, že se na jednom místě prodává jak profesionální kosmetika, tak drogérka. Navíc, pokud se podíváte na ingredience na zadní straně produktu, uvidíte, že mezi kosmetikou z drogerie a ze salonu není velký rozdíl. Jak je to vůbec možné? Odpověď je jednoduchá. Ve složení nemáte uvedeno kolik čeho daný produkt obsahuje.

Složení je velmi podobné i přesto, že profesionální produkty obsahují zpravidla vyšší procento aktivních a blahodárných látek, více proteinů, vitamínů a dalších látek. Naproti tomu neprofesionální kosmetika obsahuje pouze minimální obsah těchto blahodárných látek. Ze složení se to bohužel nedozvíte. Výrobci nejsou povinni uvádět procentuální obsah jednotlivých ingrediencí. Platí však, že jednotlivé ingredience jsou seřazeny podle obsaženého množství, a to v sestupném pořadí. To znamená, že na začátku jsou uvedeny složky, kterých je v produktu nejvíc (výjimku tvoří složky, kterých je v produktu méně než 1 %, ty mohou být uváděny na konci seznamu v libovolném pořadí). A to je ten hlavní rozdíl, kterého si můžete všimnout, pokud porovnáváte profesionální a běžný kosmetický produkt. Lehko se tak může stát, že látku, na které je postavena celá propagace drogérkového produktu, najdete až na konci složení. Pak se nabízí otázka – bude mít toto malé množství vůbec nějaký efekt? Odpovězte si sami.

Napovědět vám může také televizní reklama. Ta se totiž na profesionální produkt zpravidla neobjeví. Výrobci profesionální kosmetiky investují většinu peněz do vědy a výzkumu, aby na trh mohli uvádět vysoce technologicky vyspělé a účinné produkty, které jsou založeny na vědeckých poznatcích i spolupráci s předními odborníky. Většina produktů je navíc předem testována ve vybraných kadeřnických salonech, takže se vám do rukou dostane jen odborně zkonzultovaný, ověřený a 100% funkční produkt.

Proč je profesionální vlasová kosmetika dražší?

Když si vezmeme lahvičku šamponu v drogerii obvykle stojí kolem 20-150 Kč. Zatímco produkty, které se používají v kadeřnictví stojí klidně 2-5x tolik. Za profesionální šampon tak můžete klidně zaplatit až 600 Kč, u těch nejluxusnějších značek, jako je třeba Oribe a Kevin Murphy, i více. A to už je pořádný rozdíl. Pokud však vezmeme v úvahu ceny nejrozšířenějších profesionálních značek, jako je Wella Professionals, L'Oréal Professionnel či Schwarzkopf Professional, za šampon zaplatíte v průměru kolem 150-300 Kč (Pozor! Nepleťte si je s produkty stejných značek dostupných v drogerii - není to samé.). To už sice není takový rozdíl, ale pořád je to o dost víc než šampon za dvacku z drogérky.

Proč je tedy profi kosmetika o tolik dražší? Jedním z důvodů je to, že profesionální produkty používají ingredience vyšší kvality. Mají také koncentrovanější složení než produkty z drogerie. Přírodní oleje a ovocné extrakty, u kterých je prokázán příznivý vliv na zdraví a vitalitu vlasů, prostě něco stojí. U kosmetiky z drogerie nejsou ingredience tak kvalitní nebo koncentrované a obsahují jen zlomek vysoce kvalitních ingrediencí. Platíte tak za velké množství vody, sulfátů, různých plnidel, syntetických náhražek přírodních výtažků a minimálni množství aktivních látek - proto jsou ceny více než poloviční. Když si k tomu připočtete ještě cenu za marketing, bude vám hned jasné, že v produktu mnoho prospěšných aktivních látek ani být nemůže. Není divu, že se to časem projeví na kvalitě vašich vlasů.

Vyplatí se kupovat profesionální vlasovou kosmetiku?

Teď už víte, proč je profesionální kosmetiku dražší, ale vyplatí se to? Podle nás rozhodně ano! Důvod? Jednoduše za více peněz dostanete více muziky. Navíc, vyšší koncentrace složení profesionálních produktů vám umožní použít pokaždé méně produktu – každá lahvička profi kosmetiky tak vydrží déle. Zatímco produkty z drogerie mohou vyžadovat, abyste použili až čtvrtinové množství produktu při každém mytí. Takže, i když můžete mít pocit, že platíte více za stejné množství produktu, ve skutečnosti to vyjde skoro nastejno a navíc vlasům dodáváte kvalitnější živiny. Výhodou profesionální kosmetiky je také to, že je často k dostání ve velkých baleních do salonu, která vyjdou cenově výhodněji.

Pro koho je vhodná profesionální kosmetika?

Utratíte spoustu peněz za barvu a střih? Máte vlasy poškozené, suché, problematické a potřebují revitalizovat? V těchto případech je investice do profesionálních produktů nezbytná, protože jsou zpravidla účinnější. Používáním produktů s vysoce kvalitními ingrediencemi v koncentrovanější formě chráníte zdraví svých vlasů, jejich vitalitu a zajišťujete, že vaše vlasy zůstanou krásné i mezi návštěvou salonu. Zjednodušeně by se dalo říct, že profesionální kosmetika je vhodná pro toho, kdo chce mít vlasy skutečně zdravé, a ne vlasy, které pouze vypadají zdravě.

Pak vám ale kamarádka řekne: "Zkusila jsem profesionální vlasovou péči a je to to samé jako drogérka.". Jak je to možné? Důvody mohou být dva. Buď má vlasy zdravé a bezproblémové, anebo si profesionální kosmetiku špatně vybrala pro svůj typ vlasů (přečtěte si také: Jak vybrat vlasovou kosmetiku podle typu vlasů?) , a to může způsobit nespokojenost. Většina lidí si často naordinuje produkty pro velmi poškozené vlasy, přestože vlasy nemají ve špatném stavu. Ovšem kadeřník může zjistit, že to tak ve skutečnosti není a vlasy pouze trpí pod vrstvou silikonů nebo usazenin z tvrdé vody. Proto by měl typ profesionální vlasové kosmetiky doporučit kadeřník, který dobře zná vlasy klienta, nebo specialista v oboru, který vlasům dobře rozumí. Ale i přesto, že máte dobře zvolenou profesionální kosmetiku, se může stát, že budou vlasy na dotek hrubé. Nelekejte se. Je to proto, že vlas se otevírá a čistí. Pokuste se vydržet alespoň měsíc používání a až poté posoudit, zda vám vybraná profesionální kosmetika sedí nebo ne.

Znamená to, že všechny šampony z drogerie jsou špatné?

Tímto článkem jsme rozhodně nechtěli říct, že všechny vlasové produkty z drogérií jsou špatné. Naprosto chápeme, že ne každý si může dovolit koupit profesionální vlasovou kosmetiku. Pokud jsou vaše vlasy zdravé, bezproblémové a nepotřebujete nic speciálního a jediné co chcete, je dostat z nich mastnotu a nečistoty, pravděpodobně si vystačíte i se šamponem z drogerie. Ale i vy se snažte vybírat v drogerii takové produkty, které neobsahují vodě nerozpustné silikony a agresivní sulfáty, abyste si vlasy časem nezničili. Nicméně pokud vám na vlasech opravdu záleží, vyplatí se investovat do profesionální vlasové péče. V e-shopu glamot.cz najdete kvalitní šampony a kondicionéry profesionální kvality i do 150 Kč, a to si myslím snese téměř každý rozpočet.

Shrnutí

Když to shrneme, největší rozdíl mezi profesionální vlasovou kosmetikou a kosmetikou z drogerie je v tom, zda jsou vlasy skutečně zdravé, nebo jen vypadají zdravě.

PROFESIONÁLNÍ KOSMETIKA

  • Vyšší obsah aktivních látek
  • Minimální nebo žádný obsah špatných látek (silikony, sulfáty SLS/SLES, parabeny, chlorid sodný)
  • Koncentrovanější složení = budete potřebovat menší množství na jednu aplikaci
  • Ingredience vyšší kvality
  • Vyšší cena
  • Perfektní pro poškozené, suché, problematické vlasy, které potřebují revitalizovat

DROGERIE

  • Nižší obsah aktivních látek
  • Nadbytečný obsah plnidel a syntetických náhražek aktivních látek
  • Vysoký obsah silikonů, sulfátů SLS/SLES, parabenů
  • Méně koncentrované složení = budete potřebovat větší množství na jednu aplikaci
  • Méně kvalitní ingredience
  • Nižší cena
  • Vhodné pouze pro zdravé, bezproblémové a nenáročné vlasy


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .