Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Slunce, sůl, chlór: 3 letní zabijáci krásných vlasů. Jak škodí a jak vlasy chránit?

12. 6. 2021

Slunce, slaná voda a chlór představují pro vlasy nepřátelskou kombinaci. Vlasy jsou suché, křehké, lámou se a barva bledne. Zjistěte, jak ochránit své vlasy před sluncem, solí i chlórem!

Opalovací krémy bereme jako samozřejmost. Ale zatímco pokožka je schopna si sama vytvořit ochranu proti slunci, vlasy jsou proti UV paprskům zcela bezmocné. Navíc slunce není jediným škůdcem. V létě často trávíme chvíle u moře nebo v bazénu, i když si tyto chvilky užíváme, pro vlasy je to spíš horor. Přesto by se před sluníčkem neměl schovávat nikdo z nás. Stačí jen vědět, jak svou hřívu před těmito "zabijáky krásných vlasů" ochránit.

1. Slunce

Nadměrné vystavení vlasů slunci je nejčastější příčinou zhoršení vlasové struktury. Sluneční paprsky pronikající do vlasů mění a poškozují jejich proteinovou strukturu. Proteiny jsou z velké části to, co dodává vlasům pružnost, odolnost, sílu a lesk. A jelikož jsou naše vlasy tvořeny z 65-95 % z proteinů (keratinu), jejich ztráta je pro vlasy opravdu problém. Letní horka navíc způsobují odpařování vody ve vlasech, což má za následek další problém - rychlejší vysušování. Vlasy se stávají křehčí, rychleji stárnou, ztrácí pružnost i lesk. Na pozoru by měli být především lidé se světlými a jemnými typy vlasů. Husté a tmavší vlasy mají totiž přirozeně vyšší ochranu před rozpadem proteinů, které mohou způsobit poškození vlasů, a proto jsou ohroženy méně.

Slunce je také jedním z hlavních příčin blednutí barvy. Už jste někdy umístili fotografii nebo obrázek na stůl u okna a všimli si, že časem vybledne? Podobně bledne i barva vlasů. Slabou ochranou před blednutím barvy je melanin, který je součástí vlasů. Čím víc ho ve vlasech máme, tím více jsou vlasy chráněny. A proto jsou opět více náchylnější světlejší typy vlasů než tmavovlásky, které mají melaninu více.

Je také důležité vlasy ochránit před oběma typy UV (ultrafialového) záření. Každé totiž způsobuje jiný problém:

  • UV-B záření - působí nepříznivě na povrchu vlasové struktury. Toto záření poškozuje povrch vlasu a způsobuje ztrátu proteinů, dochází k úbytku aminokyselin, klesá množství lipidů a vlasy ztrácí schopnost zadržovat vodu. Vlivem toho úbytku se vlasy stávají křehčími, jsou suché, matné a mají tendenci se více lámat. Toto poškození je více viditelné za zvýšené nebo snížené vlhkosti.

  • UV-A záření - proniká hlouběji do vlasové kúry a pokožky a má za následek degradaci a blednutí barvy i předčasné šedivění. Toto záření proniká až k vlasové cibulce (folikul), což může mít vliv na zvýšené vypadávání vlasů na podzim, tedy po zvýšené ultrafialové zátěži v létě.

Suché vlasy, pórovitost nebo ztráta barvy je však to nejmenší, co by nás mělo trápit. Slunce umí ve vlasech napáchat horší škody. Pokud sluneční paprsky proniknou až do vnitřní struktury vlasu a naruší vlasovou cibulku dochází k nevratnému poškození, které může vyústit až k vypadnutí vlasu. A to už ani super luxusní kosmetika nespraví. Proto není moc dobré, že vlasům v létě nedopřáváme takové pozornosti jako pokožce a necháváme je bez jakékoliv ochrany.

Řešení:

  • Noste pokrývku hlavy. Věřte, že nic neochrání vaše vlasy tak dobře jako klobouk, kšiltovka nebo šátek.
  • Pokud můžete, omezte barvení, fénování, žehlení a další tepelnou a chemickou úpravu vlasů. Pro už tak oslabené vlasy by to byla další zátěž.
  • Používejte letní vlasovou kosmetiku, která umí ochránit vlasy před únikem proteinů i pigmentů.
  • Pro mytí jsou také vhodnější "bezsulfátové šampony" (obsahují šetrné sulfáty), protože už tak dehydratované vlasy dále nevysušují.
  • Pro doplnění ztracené výživy a hydrataci jsou skvělé regenerační masky, ale úplně nejlepší jsou letní masky a kúry, které jsou speciálně vytvořeny pro obnovu vlasového vlákna po slunění.

2. Slaná voda

Slaná voda by sama o sobě vlasům až tak neškodila. Vždyť i ve spoustě kosmetických produktů najdeme ve složení mořskou sůl. Sůl totiž obsahuje spoustu blahodárných prvků jako je uhlík, křemík, magnesium, které umí vlasy posílit, zmírnit nadměrné maštění, redukovat lupy a dodat texturu. Proč jsou tedy vlasy po dovolené strávené u moře tak křehké, suché a lámavé? Viníkem je opět slunce. Krystalky soli v kombinaci se sluncem narušují mikroskopické proteinové vazby a doslova odsávají z vlasů vlhkost a lesk. To je ten důvod proč vlasy po dovolené působí tak mdle, matně a bez života. Pokud nechcete o koupání v moři přijít, což nechcete, je potřeba vlasům dodat vhodnou péči a ochranu. Dobrou zprávou je, že slaná voda vlasům neškodí, pokud jsou chráněny sprejem s UV filtry.

Řešení:

3. Chlór

Naopak chlór, oproti slané vodě, má pouze nepříznivé účinky. Když se zamyslíte, že se chlór do vody přidává, aby desinfikoval a zneškodnil bakterie, nemůže to být ani pro nás nic dobrého. A taky že není. Krátkodobé vystavení vlasů účinkům chlóru by zase až tak nevadilo, problémy nastávají až při dlouhodobém a pravidelném kontaktu. Chlór odstraňuje z vlasů přirozenou ochrannou vrstvu (kožní maz) a vlasy jsou pak více náchylné na ztrátu vlhkosti a poškození. Proto jsou často vysušené, pórovité a drsné. Ale to není všechno..

Na pozoru by teď měly být hlavně blondýnky, na ty totiž číhá největší nebezpečí. Vše co jste kdy slyšeli o chlóru, že blond barva může chytnout do zelena, je pravda. Ve skutečnosti to však není vinou chlóru, ale oxidovaných kovů. Roztoky, které se přidávají do bazénu, obsahují také měď. A právě sloučeniny mědi můžou za to, že blond vlasy mohou získat nazelenalý nádech. Chlorovaná voda ale přináší nebezpečí pro všechny. Barvené i nebarvené vlasy. Kombinace slunce a chlór doslova vysává barevné pigmenty z barvených vlasů, vlasy zpórovatí, stávají se křehkými a ztrácí pružnost i lesk.

Řešení:

  • Před vstupem do bazénu opláchněte vlasy pod sprchou. Vlasy nasáklé čistou vodou už neabsorbují tolik vody z bazénu. Vyhnete se tak působení agresivního chlóru do hloubky vlasové struktury.
  • Také po výstupu z bazénu zamiřte rovnou do sprchy a smyjte všechen chlór (čím déle na vás ulpí, tím více škod stihne napáchat). Včasným opláchnutím chlóru z vlasů předejdete také zelenému nádechu.
  • Chraňte vlasy speciální sluneční přípravky (např spreje s voděodolnou formulí vlasy ochrání i při vodních radovánkách).
  • Po koupání si umyjte vlasy čisticím šamponem nebo speciálními letními šampony, které si navíc poradí i se sluncem.
  • Existují i speciální šampony pro plavce, které perfektně odstraňují chlór a navíc pomáhají zabránit zbarvení vlasů chlórem (např. Paul Mitchell Clarifying Shampoo Three).
  • Nakonec obnovte vlasům ztracenou hydrataci maskou, vlasovým olejem nebo bezoplachovou kúrou určenou pro váš typ vlasů nebo vybírejte péči z letních řad.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .