Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

10 nejčastějších chyb, které děláte při barvení vlasů

6. 4. 2020

Plánujete se barvit doma? Předejděte pohromě a vyvarujte se nejčastějším chybám. Zjistěte, jak své vlasy nabarvit bez nehody.

Už se nemůžete na své vlasy ani podívat? Barva je vybledlá a začínají se objevovat odrosty? Jste už ze své barvy zoufalí? Co ale dělat, pokud vám situace nedovoluje navštívit svého kadeřníka? Možná se teď spousta z vás odhodlává k domácímu barvení vlasů. Koronavirus si prostě žádá zoufalé činy! Domácí barvení však mnohdy může dopadnout všelijak, zvláště pokud se chystáte barvit vlasy poprvé a neovládáte kadeřnické řemeslo. Co tedy dělat a na co si dát pozor, aby se barvení vlasů nezvrtlo? Čtěte dál a vyvarujte se nejčastějším chybám!

1) Špatný výběr barvy

Aby barvení vlasů dopadlo podle vašich představ, nesmíte udělat chybu hned na začátku. Pamatujte, výběr barvy je základ! Ne všechny barvicí produkty jsou dost silné pro šedivé vlasy nebo k zesvětlení. Domácí prostředí také není vhodné na experimenty ani radikální nebo náročnou změnu, jako třeba přechod z blond na černou a naopak, složité melíry apod. Zvolte si raději polopermanentní (přelivový) nebo smývatelný typ profesionální barvy a s náročnějším barvením počkejte na kadeřnici. Do nákupu barvy také zakalkulujte délku a hustotu vlasů. Pro delší a hustší vlasy doporučujeme minimálně dvě balení. Pokud váháte, pořiďte si raději o krabičku víc, než abyste v průběhu barvení zjistili, že vám barva nevyjde.

Rozhodně také nedoporučujeme barvu z drogerie, s kterou byste mohli vlasům i ublížit a váš kadeřník by zřejmě taky neskákal radostí do stropu. Kadeřnická barva je totiž mnohem šetrnější, méně agresivní, a přesto má intenzivnější výsledky a delší výdrž. Když bychom to měli nějak přirovnat, tak s barvou z drogerie je to stejné jako když srovnáte konfekci v obchodě, která musí fungovat univerzálně a šaty ušité na míru, které mnohem přesněji padnou a jsou kvalitnější.

Důležité je vybrat také správný odstín. Při výběru barvy se řiďte základním pravidlem a vyberte si odstín, který se nejvíce blíží vaší barvě vlasů a je maximálně o dva tóny světlejší/tmavší. Doporučujeme také přečíst si naše dva starší články, které vám pomůžou, abyste se při výběru barvy a odstínu nespletli. V těchto článcích se například dozvíte, který typ barvy není vhodný pro zesvětlování a krytí šedin a také jak vybrat správný odstín barvy podle čísel na krabičce. Pokud si i tak nebudete jisti, můžete požádat o radu svého kadeřníka, aby vám sdělil, kterou barvu a odstín na vaše vlasy používá.

2) Nevhodný vyvíječ

Častou chybou také je, že použijete jiný vyvíječ (od jiné značky/série) než ten, co je k vybrané barvě určený. I taková maličkost může ovlivnit výsledek barvení. Ono by to sice fungovalo, ale barva by nemusela dobře chytnout, mohla by být flekatá a výsledný odstín by nemusel být přesný. Vyvíječ je totiž přesně vyvinutý k dané barvě a s tím správným docílíte precizních a kontrolovaných barevných výsledků.

Další záludností je výběr síly vyvíječe/oxidantu. Nejpoužívanější a vlastně i nejuniverzálnější je 6% vyvíječ. Hodí se do klasických barev, je vhodný pro barvení, odbarvení vlasů i pro krytí šedin. Do červených odstínů se zase doporučuje silnější 9% oxidant, aby byla barva zářivější a do přelivu stačí 1,9-4% peroxid. Ale pamatujte, že jde pouze o základní pomůcku. Existuje totiž více prvků, které mohou ovlivnit volbu vyvíječe (druh barvy, typ a kvalita vlasů, požadovaný stupeň zesvětlení).

O této problematice jsme podrobně psali zde → Jak silný vyvíječ (peroxid) vybrat k barvě na vlasy?.

3) Mytí vlasů před barvením

Nemyjte si vlasy alespoň 24 hodin před barvením! Proč? Je to z toho důvodu, aby pokožka stihla obnovit svůj přirozený ochranný film, který pokožku i vlasy ochrání před dehydratací a podrážděním. Barva na vlasy bude také lépe a rovnoměrněji chytat. Těsně před barvením nepoužívejte ani stylingové přípravky (suchý šampon, lak na vlasy, gely, spreje, atd) a blondýnky by neměli alespoň týden před barvením používat tzv. silver šampon, protože všechna tato kosmetika by mohla narušit pronikání barvy do vlasů a ovlivnit barevný výsledek. Takže jaký je správný postup? Za prvé, zbavte se všech nečistot - použijte k tomu hloubkově čisticí šampon, který odstraní všechen stylingový nános a jiné nečistoty a barva pak do vlasu pronikne rovnoměrněji a lépe. Za druhé, tuto proceduru si naplánujte nejméně jeden den před barvením.

4) Míchání barvy od oka

Trochu barvy, trochu vyvíječe a zamíchat? Ne, takhle by to vypadat nemělo. Jen pomyslete, proč by si výrobci barev dávali práci s podrobnými návody, kdyby šlo jednoduše vše smíchat od oka? Nesprávné dávkování a špatné poměry nejenže mohou způsobit nežádoucí barevný efekt, ale i podráždění pokožky. Proto buďte přesní, držte uvedeného návodu a barvu pečlivě odměřte! Důležité také je, aby směs byla dobře rozmíchaná a neobsahovala žádné hrudky.

5) Nevhodné pomůcky

Ano, i volbou nevhodných pomůcek si můžete zkazit výsledek barvení. Barvicí směs smíchejte vždy v nekovové misce! Tato poučka o nepoužívání kovových věcí není jen tak. Barva namíchaná v kovové misce by se mohla chovat nepředvídatelně, protože kov reaguje nepříznivě s peroxidem. Pokud tedy nemáte speciální misku na barvu, použijte jakoukoliv plastovou, porcelánovou nebo skleněnou, nejlépe čistou na níž nejsou žádné kresby. A to samé platí i pro ostatní barvicí pomůcky.

6) Neprovedený test citlivosti

Pokud si barvíte vlasy poprvé nebo od posledního barvení uběhly více něž dva roky, nezapomeňte na test citlivosti. Tento test proveďte 48 hodin před barvením tak, že si připravíte malé množství barvicí směsi a tu naneste na kůži za ucho. Nechte ji asi 30 minut působit a poté ji setřete. Pokud po uplynutí 48 hodin nezaznamenáte žádnou alergickou reakci můžete se vesele pustit do barvení vlasů. Od věci také není si současně udělat test na pramínku vlasů, abyste zjistili jak barva přesně chytne.

7) Chyby v postupu

Aby vám výsledek barvení udělal radost a ne hořkou lítost, je důležité dodržet všechny pokyny výrobce. A pamatujte, že s každým produktem se pracuje trochu jinak, takže si pro jistotu před každým barvením přečtěte návod znovu.

Nedivte se také, že pokud nanášíte barvu náhodnými pohyby štětce bude výsledkem flekatá hříva. Naučte se barvit systematicky, po jednotlivých sekcích, pramínek po pramínku a držte se pravidla, že nikdy neaplikujeme barvu od čela dozadu, ale opačným směrem. Je to proto, že přední partie jsou často více narušeny a barva na nich působí rychleji. Je důležité také rozlišovat, zda se chystáte barvit přírodní nebo již barvené vlasy či šediny, protože postup barvení se bude pravděpodobně lišit.

Jak to tedy dělat správně? To zjistíte v našem dalším článku → Jak si správně barvit vlasy?

8) Nedodržení doby působení

I co se týče doby působení, dodržujte přiložený návod. Výrobce moc dobře ví, proč ji uvádí. V žádném případě nepřekračujte maximální dobu působení!!! Některé barvy jsou velmi agresivní a při jejím překročení mohou strukturu vlasu hodně poškodit. Obvyklá doba působení je 35-40 minut, kdy během prvních 15 minut amoniak otevře vlasové šupiny pro průnik barvy. Mezi 15-30 minutami je v plném běhu zesvětlování a okysličování, kdy vlasy převezmou požadovanou barvu a mezi 35-40 minutami je proces dokončen. Důležitých je také posledních 5-10 minut, kdy se aktivují pečující a ochranné látky, které se starají o zdraví vlasů.

9) Nedůkladné oplachování barvy

Po uplynutí doby působení následuje neméně důležité oplachování. Při oplachování barvy zbytečně nespěchejte. Čerstvě obarvené vlasy je třeba opravdu důkladně vypláchnout. Pokud je voda i jen lehounce zbarvená, pokračujte ve vymývání. Poté použijte šampon a kondicionér určený pro barvené vlasy. Někdy je možné šampon zcela vynechat a použít jen kondicionér (mělo by to být uvedeno v návodu). Po samotném barvení vyčkejte nejméně 24 hodin do dalšího mytí vlasů s šamponem a dopřejte svým vlasům dostatek času absorbovat novou barvu - stále totiž probíhá proces pigmentace. Pokud byste si vlasy umyli příliš brzy, barva by mohla ztratit na sytosti. S mytím vlasů počkejte raději 1-2 dny.

10) Vynechání závěrečné péče

Vynechat byste neměli ani závěrečnou péči. A to i přesto, že dnes již barvy tolik nevysušují. Správně zvolená péče dokáže prodloužit a ochránit barvu před brzkým vymýváním. Základní péčí je kondicionér, který vlas uzavře. Pokud však chcete přejít o stupeň výš, můžete použít speciální technické šampony a kúry po barvení pro neutralizaci a fixaci barvy, které najdete zde → péče během a po barvení. Doporučujeme použít přípravky ze stejné série nebo značky. V následujících měsících se taky zcela vyhněte hloubkově čistícím šampónům a také šamponům určených na lupy, které mají tendenci stahovat barvu.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .