Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Jak vybrat vlasovou kosmetiku podle typu vlasů?

10. 9. 2020

Přizpůsobte péči o vlasy na míru vašemu typu vlasů. Zjistěte jaký máte typ vlasů a naučte se o něj správně pečovat. Jen tak získáte krásnou hřívu, jakou jste si vysnili.

Mít krásné vlasy je sen každé ženy, a proto byste jim měli věnovat maximální péči. Ta však nespočívá pouze v pravidelné návštěvě kadeřníka, ale také v používání těch správných kosmetických přípravků jako jsou šampony, kondicionéry, masky, vlasové oleje a další. Bezesporu každý z nás chce vlasům dopřát tu nejlepší možnou vlasovou péči. Problém však nastává v jejím výběru. Nabídka je totiž tak široká, že zvolit správný přípravek není jednoduché. Co s tím? V prvé řadě je důležité určit správně svůj typ vlasů, jen tak dokážete vybrat přípravek, který je pro vaše vlasy ten pravý.

Jak určit typ vlasů?

Porozuměním vašeho typu vlasů je zásadní pro zavedení účinné vlasové kosmetiky. Určit typ vlasů však není jednoduchý úkol. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují váš typ vlasů. Patří mezi ně hustota vlasů, tloušťka, poréznost či vlhkost vlasové pokožky. Tohle všechno musíte při určování vašeho typu vlasů zvážit. Pokud si však nejste jisti, poraďte se svým kadeřníkem. Pokud totiž nebudete znát svůj správný typ vlasů, nikdy si nevyberete dobře.

Existují tři hlavní charakteristiky, které vám pomohou určit váš typ vlasů: textura vlasů , vlhkost pokožky, poréznost vlasů a právě na ně jsme se v tomto článku zaměřili.

1) Textura vlasů

Když mluvíme o textuře vlasu, máme tím na mysli jeho tloušťku (průměr) neboli jak je vlas tenký nebo silný. Zpravidla mohou vlasy spadat do třech kategorií: jemné, normální a silné. Strukturu vlasů poznáte také podle toho, jak dobře vám drží účes. Účes z jemných vlasů často nedrží dobře, musíte hodně tupírovat a lakovat. Silné vlasy sice velmi dobře drží, ale zato se obtížněji upravují, protože jsou méně poddajné. No a střední neboli normální vlasy jsou na tom nejlíp, protože dobře drží a také se snadno upravují. Stále si ještě nejste úplně jisti, do které kategorie spadají vaše vlasy? Existuje snadný způsob jak to zjistit!

Test: Porovnejte svůj pramen vlasů se šicí nití. Vytrhněte si jeden pramen nebo si jeden pramen vytáhněte z vašeho kartáče a položte ho na rovný povrch. Poté si ustřihněte šicí nit (nejlépe v barvě svých vlasů) a umístěte ji vedle pramene vlasů. Pokud je váš vlas tenčí než nit, máte jemné vlasy. Pokud je vlas zhruba stejný, máte normální vlasy a jestliže je tlustší, máte silné vlasy.

Jemné vlasy

Specialisté hovoří o jemných vlasech pokud je jejich průměr menší než 0,06 mm. Což je o polovinu méně než u normálního vlasu. Jemné vlasy bývají citlivější, jsou nejméně odolné proti vysokým teplotám, jsou více náchylné na poškození, a proto vyžadují maximálně šetrnou péči a zacházení. Jemné vlasy se také více mastí, a přitom vaše pokožka nemusí být mastná. Je to dáno tím, že vlasy jsou více nalepeny k pokožce. Neobvyklé také není, že jen pár hodin po umytí zplihnou.

Vhodná péče: Vyhněte se krémovým šamponům pro suché a poškozené vlasy, ty mohou totiž vyživovat natolik, že by pod jejich tíhnou začali jemné vlasy plihnout rychleji. Místo toho hledejte šampony pro jemné vlasy, které mají obvykle nezatěžující průzračné, gelové vzorce. Na obalech hledejte slova jako objem (volume), jemné nebo řídké vlasy (fine, thin hair). Skvělé jsou také složky jako celulóza, různé proteiny (pšeničné, rýžové) a polymery, které podporují plnost a pevnost vlasů. Také se vyvarujte těžkým kondicionérům a maskám s vysokým obsahem Dimethicone nebo Behentrimonium Methosulfate, které jsou příliš těžké a vlasy by byly ihned mastné. Raději používejte lehké kondicionéry a beztížné masky, které aplikujte pouze na délky a konečky. Přehánět byste to neměli ani se stylingovými produkty. Vybírejte lehké a ne příliš tužící přípravky. Perfektní jsou zláště pěny, tužidla, objemové spreje či pudry pro objem. Tabu by pro vás měli být těžké gely a vosky.

Normální vlasy

Normální vlas má obvykle tloušťku 0,07 mm. Normální vlasy nejsou ani mastné, ani suché, jsou přirozeně lesklé, pružné a nejsou poškozené. Stačí jim minimální péče, a přesto vypadají dobře a účes také dobře drží tvar. Pokud to vše sedí přesně na vás, máte štěstí, vaše vlasy jsou v optimální kondici, což vlastně znamená, že se o ně staráte správně.

Vhodná péče: Pokud máte normální vlasy, tak máte celkem vyhráno, o tento typ vlasů není nutné pečovat speciální kosmetikou, ale bohatě si vystačíte šamponem pro normální vlasy. Nic nezkazíte také s šamponem a kondicionérem pro denní mytí nebo klidně i šamponem 2v1 s kondicionérem. Občas jim můžete mimo kondicionéru dopřát i hydratační masku.

Silné vlasy

Silný vlas má průměr větší než 0,08 mm. Vlasy jsou na pohled husté a objemné, ale na omak jsou zase velmi hrubé. Jsou také méně poddajné a hůře se vám budou upravovat. Výhodou je, že jsou více odolné proti poškození, lámání a jsou odolnější proti vysokým teplotám.

Vhodná péče: Silné typy vlasů vyžadují vyšší dávku hydratace, výživy a zjemnění, aby šly lépe upravovat. Doporučujeme používat vysoce hydratační šampony, vyživující kondicionéry a masky s bohatou texturou např. s obsahem kakaového či bambuckého másla díky jejich vysokému obsahu mastných kyselin, vhodné jsou také uhlazující přípravky proti krepatění. Existují i produkty speciálně vytvořené pro silné vlasy - šampony pro silné vlasy, kondicionéry pro silné vlasy, masky pro silné vlasy. Co se týče stylingu, vaše možnosti jsou téměř neomezené, vyhýbejte se pouze produktům s vysokým obsahem vody na prvních místech. Do péče můžete zařadit také vlasové oleje, které vašim vlasům dodají ztracený lesk, hebkost a jemnost.

Kudrnaté a vlnité vlasy

Texturou vlasů máme na mysli také to, jaký mají tvar, zda jsou rovné, vlnité anebo kudrnaté. O rovné vlasy není třeba zvláště pečovat, proto se zaměříme především na ty kudrnaté a vlnité, které vyžadují větší pozornost. Mají totiž tendenci být hrubé, sušší, krepaté, poréznější a často jim chybí lesk.

Vhodná péče: Obecně kudrnaté vlasy postrádají hlavně hydrataci a výživu. Vlasy si tedy myjte speciálními šampony pro kudrnaté a vlnité vlasy nebo na suché vlasy a nezapomeňte také na kondicionéry pro kudrnaté a vlnité vlasy. Kudrnaté vlasy jsou také často krepaté, proto také hledejte přípravky pro uhlazení a proti krepatění. Při péči o kudrnaté nebo vlnité vlasy je také dobré si uvědomit, zda si přejete své kudrny podpořit nebo narovnat. Chcete-li pomoci vašim vlasovým vlnám udržet tvar, můžete je podpořit mimo pečujicích produktů také stylingovými produkty pro definici vln.

2) Vlhkost (suchost/mastnosta) pokožky

Všichni víme, že pokud není pokožka hlavy v dobré kondici, tak nebudou ani vlasy, a proto pečovat o ni není jen dobrý nápad, ale nutnost. V prvé řadě si musíte určit váš typ vlasové pokožky, to však není tak snadné, jak se zdá. Někdy totiž můžete mít suché vlasy a přitom mastnou pokožku. Vyzkoušejte následující test a zjistěte, jak na tom je vaše vlasová pokožka.

Test: Umyjte si vlasy jako obvykle. Po umytí vlasů šamponem jemně odstraňte přebytečnou vodu ručníkem. Nechte volně uschnout a neaplikujte žádný produkt. Na druhý den ráno k pokožce jemně přitlačte (neotírejte) papírový kapesník. Pokud uvidíte na kapesníku mastné zbytky, máte mastné vlasy, když uvidíte jen mastné stopy máte normální vlasy, a pokud je kapesník zcela čistý máte suché vlasy. Suchost vlasů si můžete také ověřit ihned po umytí, pokud jsou vaše vlasy na omak drsné jako sláma, máte suché vlasy. Můžete zkusit i test hřebenem: vezměte si hřeben a od kořínků ke konečkům projeďte vlasy. Pokud se vám hřeben zasekne nahoře - máte extrémně suché vlasy, pokud uprostřed vlasů - máte suché vlasy, pokud hřeben projede vlasy bez zaseknutí - máte normální vlasy.

Suchá pokožka

Pokud máte suchou pokožku máte obvykle také suché vlasy, které vypadají matně, na omak jsou drsné a snadno se cuchají. Bez kondicionéru nebo bezoplachové péče se těžko česají a kartáčují, obzvlášť jsou-li ještě vlhké. Suché vlasy můžete mít dědičné z důvodu suché pokožky nebo si je můžete přivodit sami, a to nešetrným zacházením, nevhodnou péčí, příliš častým šamponováním, fénováním, barvením či vlivem životního prostředí (např. UV záření, silný vítr). Všechny tyto faktory odčerpávají z vlasů vlhkost, takže vlas ztrácí svoji elasticitu, pružnost a vláčnost.

Vhodná péče: Nepřehánějte to s mytím vlasů, nemyjte si je každý den, vaši už tak suchou pokožku byste mohli ještě více vysušit. Suché vlasy obvykle stačí mýt 1x týdně. K mytí volte speciální kosmetiku určenou pro suché vlasy: hydratační šampony, kondicionéry pro suché vlasy a masky pro suché vlasy. Vyhněte se hloubkově čisticím a objemovým šamponům, protože tyto produkty mohou zbavit pokožku hlavy potřebné vlhkosti. Pro tento typ vlasů je skvělá také bezoplachová péče pro suché vlasy pro instantní dávku hydratace, kterou můžete vlasům dodat kdykoli se vám budou zdát suché. Pokud to je jen trochu možné, omezte úpravu vlasů horkými nástroji.

Normální pokožka

Pokud nemáte ani suchou ani mastnou pokožku, poznáte také tak, že si vlasy nepotřebujete mýt každý den. Pozor, něco jiného je, když máte jemné vlasy, ty máte často potřebu mýt denně kvůli jejich zplihlosti. Nepleťte si to. Normální vlasy stačí obvykle mýt 1-2x týdně. Péče bude obdobná jako v bodu 1) Normální vlasy

Mastná pokožka

Mastné vlasy vypadají zplihle, mastně, jsou těžké a potřebují často mýt. Vlasy si myjete 4-5x týdně nebo i denně. Vlasy začnou být často mastné a lepivé již během dne, nebo dokonce během pár hodin. Příčinnou mastných vlasů je především mastná pokožka. Mastná pokožka je buď genetická nebo může vniknout nadprodukcí kožního tuku vyvolanou hormonálními poruchami, špatnou životosprávou, stresem, častým kartáčováním nebo pročesáváním vlasů rukama či používáním nesprávné vlasové kosmetiky.

Vhodná péče: Používejte speciální kosmetiku pro tento typ vlasů - šampony pro mastné vlasy, nezatěžující kondicionéry a tonika pro mastnou pokožku. Vhodná je také objemová péče, jelikož vlasy také často trpí rychlou ztrátou objemu. Naopak se vyhněte hydratačním, zvlhčujícím a uhlazujícím šamponům a kondicionérům. Pozor byste si měli dát také na šampony na olejové bázi a příliš hutné kondicionéry a masky, které aplikujte pouze na konečky.

3) Poréznost vlasů

Poréznost (pórovitost) znamená schopnost vlasů absorbovat a zadržovat vlhkost a produkt. Čím je poréznost vyšší, tím více vlhkosti a produktu vlas absorbuje. Znalost pórovitosti vašich vlasů může být užitečná při výběru správných produktů, proto byste měli vědět, jak porézní jsou vaše vlasy.

Test: Po umytí vlasů ponořte jeden pramen do sklenice s vodou a sledujte jak se vlas ve sklenici zachová. Pokud pramen vlasů klesá rychle ke dnu, má vysokou poréznost, což znamená, že absorbuje vlhkost velmi rychle. Pokud klesá pomaleji, máte střední poréznost a váš typ vlasů přijímá správné množství vlhkosti. Pokud máte nízkou poréznost, pramen vlasů bude plavat na povrchu, což znamená, že snadno neabsorbují vlhkost. Tento test však může ovlivnit různá hmotnost vlasu. Poréznost poznáte snadno i po hmatu. Přidržte si jeden jediný vlas za koneček a poté druhou rukou přejeďte palcem a ukazováčkem nahoru dolů po vlasu. Pokud je vlas na dotyk hladký, má nízkou poréznost. Je-li hrbolatý, má vysokou poréznost.

Vysoká poréznost

Pokud máte vlasy s vysokou porézností, znamená to, že kutikula vlasu je otevřená. Jedná se často o vlasy poškozené, křehké, matné, hrubé a bez lesku. Když jsou mokré, nejdou rozčesat. A právě poškozená místa způsobují, že do sebe vlasy vstřebávají vlhkost a produkt vysokou rychlostí, ale taky je rychle ztrácí. Vaše vlasy jsou náchylné k poškození, proto s nimi zacházejte opatrně.

Vhodná péče: Doporučujeme šampon pro poškozené vlasy a nejlépe šampon bez sulfátů, který zajistí jemné mytí. Pro ještě více šetrnější mytí můžete zvolit čisticí kondicionér. V další péči doporučujeme používat vysoce výživné, krémové nebo olejové produkty (neplatí u velmi jemných vlasů), kondicionéry pro poškozené vlasy nebo uhlazující kondicionéry, regenerační masky a perfektní jsou také oleje na vlasy. Pomohou i produkty s mírně kyselým pH (uzavřou vlas). Tato speciální kosmetika pomůže obnovit vlasové vlákno, utěsnit a uhladit kutikulu a uzamknout vlhkost uvnitř vlasu. Ve složení si všímejte látkám jako Amodimethicone, Polyquaternium nebo Dimethicone, které vám pomohou posílit oslabené části vlasů a ochránit je před dalším poškozením.

Střední poréznost

Pokud máte normální poréznost neboli pórovitost, tak vaše vlasy snadno vstřebávají výživu z produktu a spolehlivě zadržují hydrataci uvnitř vlasu. Nebudete mít problém s objemem ani elasticitou. Vlasy vypadají zdravě a snadno se s nimi pracuje. Není třeba zvláštní péče. Péče bude obdobná jako u normálních vlasů.

Nízká poréznost

Tento typ vlasů má pevně uzavřenou (nepropustnou) vrstvu kutikuly, což ztěžuje pronikání vlhkosti i produktu. Ztížená absorbce produktu zapříčiňuje hromadění produktu na povrchu vlasu, a to znamená, že kosmetické přípravky, které jsou příliš těžké nebo jsou používány v nadměrném množství, mohou vaše vlasy zatěžovat.

Vhodná péče: Vlasy s nízkou porézností se potřebují v prvé řadě zbavit nahromaděných zbytků produktů a usazenin. Ideální pro vás budou hloubkově čisticí šampony a peelingy, které vlas důkladně očistí a pomohou vám otevřít kutikulu pro lepší vstřebání pečujících přípravků. Vlasové masky a kúry používejte jen výjimečně (např. 1x za 14 dní) a aplikujte je na vlasy, když jsou ještě vlhké, tím zajistíte jejich lepší vstřebávání. Vyhýbejte se také krémovým a olejovým konzistencím, abyste vaše vlasy zbytečně nezatížili. Vybírejte si spíše lehčí přípravky určené pro jemné vlasy. Nepřehánějte to také se stylingem, který by mohl vlasy ještě více zatížit.

4) Speciální typy vlasů

Pokud jste zvládli správně určit svůj typ vlasů, čeká vás další krok. Existují další faktory, které byste měli brát v úvahu při výběru kosmetických produktů. Např. jestli jsou vaše vlasy barvené, trpíte na lupy či citlivou pokožku nebo máte řídnoucí vlasy se sklonem k padání.

Barvené a blond vlasy

Barvené vlasy jsou často zcitlivělé, oslabené, vysoce porézní a také poškozené neustálým barvením. Volte takové produkty, které jsou speciálně určené pro chemicky ošetřené vlasy - šampony pro barvené vlasy, kondicionéry pro barvené vlasy, bezoplachová péče pro barvené vlasy či masky pro barvené vlasy. Tyto přípravky totiž nejenže pečují o kvalitu vlasů, která dostala barvení zabrat, ale ochraní i samotnou barvu, která časem bledne. Některé tónující přípravky mohou dokonce barvu oživit a zvýraznit, a tak prodloužit dobu mezi barvením. Na co byste si měli dát pozor jsou hlavně šampony se sulfáty, hloubkově čisticí šampony a šampony pro mastné vlasy, které mají silný čisticí účinek, a mohly by urychlit vymývání barvy.

Blondýnky pak ocení speciální šampony pro blond vlasy, kondicionéry pro blondýnky a masky pro blond vlasy, které udrží jejich barvu stále zářivou a jasnou a postarají se také o jejich kvalitu, která byla narušena zesvětlovacím procesem. Bez povšimnutí by neměly zůstat také fialové šampony, které ocení hlavně blondýnky, které trápí teplý nádech ve vlasech (více jsme psali zde). Fialové šampony můžete doplnit také fialovými kondicionéry, maskami i bezoplachovou péčí s fialovými pigmenty.

Vlasy s lupy

Není nutné dělat žádné testy, ten kdo má lupy, to zcela jistě ví. Nevzhledné bílé šupiny dokáží otrávit každý den a pokazit každý účes. Naštěstí se správnou péčí lze lupy snadno omezit. Kdykoli lupy zaznamenáte, lze se jich spolehlivě zbavit speciálními šampony proti lupům, které často obsahují účinné látky jako zinek pyrithion, kyselinu salicylovou nebo allantoin. Odborníci také radí tyto šampony nepoužívat dlouhodobě, ale střídat je s šampony pro citlivou pokožku, aby si na ně pokožka nezvykla. V případě opětovnému výskytu lupů šampon proti lupům znovu nasaďte. Léčbu lupů také vhodně doplňují bezoplachová tonika proti lupům. Rovněž intenzivní kúry a masky proti lupům jsou v boji proti lupům velmi účinné.

Padání vlasů

Příčinou vypadávání vlasů mohou být různé. Mohou být chronického (dědičné) či reakčního původu (náhlé, po porodu, onemocnění). Nejúčinnější formou vnější péče o řídnoucí vlasy se sklonem k padání jsou stimulační séra a tonika v kombinaci s kvalitními šampony pro řídnoucí vlasy a kondicionéry pro řídnoucí vlasy. Klíčovým faktorem je jejich pravidelná a důkladná aplikace. Mějte však trpělivost, první viditelné výsledky zaznamenáte až po 3-4 měsících. Další tipy jak omezit vypadávání vlasů najdete zde.


Po absolvování všech vlasových testů možná zjistíte, že nemáte jen jeden typ vlasů, ale kombinaci několika typů, např. jemné vlasy se suchými a poškozenými konečky. Co teď? Určete si jednu hlavní oblast jako prioritu a na tu se zaměřte. Na závěr je také dobré si ujasnit, co od šamponu, kondicionéru nebo vlasové masky očekáváte. Je to objem, hydratace, oprava, uhlazení nebo ochrana barvy? Trápí vás aktuálně nějaký problém (lupy, vypadávání,...)? Nebo se chcete vyhnout nějaké složce v šamponu (sulfáty, parabeny, silikony,...) či dokonce hledáte přírodní péči (více sme o tom psali zde).


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .