Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Přeliv na vlasy

10. 11. 2021

Co je to přeliv na vlasy? Kdy se používá? Jak dlouho vám vydrží na vlasech? Zjistěte vše o přelivových barvách!

Pokud se plánujete barvit, existují obecně dvě možnosti: trvalá barva nebo přeliv. Chcete jen oživit svou barvu vlasů? Podtrhnout přirozenou barvu vlasů? Chcete měnit barvu vlasů třeba každý měsíc? Rádi s barvou experimentujete? Pak pro vás bude jasnou volbou přeliv na vlasy!

Co je to přeliv na vlasy?

Přelivy se řadí k barvám se středně silnou výdrží a krycí schopností. Jedná se tedy o semi-permanentní a demi-permanentní barvy na vlasy. Tyto barvy jsou známé také jako barvy tón v tónu, a patří sem i toner na vlasy. Při barvení nedojde k výrazné změně barvy, ale spíše jen k natónování. Barevné pigmenty totiž nepronikají hluboko do vlasového vlákna, ale obalí vlas barvou pouze na/nebo blízko povrchu a barva postupně se vymývá. Z tohoto důvodu se přelivy nejčastěji používají pro oživení, sjednocení a zvýraznění barvy nebo pro zvýšení lesku či zakrytí prvních šedin. Naopak nejsou vhodné pro trvalou a výraznou změnu (např. z hnědých vlasů na blond). Přelivy ocení také ti, kteří mají vlasy zcitlivělé barvením trvalou barvou nebo zesvětlováním, protože přeliv je mnohem šetrnější. Nejvíce zábavy si s nimi užijí přírodní či zesvětlené blondýnky, protože budou mít nejširší výběr barev i odstínů, protože většina přelivů (zejmená u pastelových a crazy odstínů) funguje nejlépe na světlém základu.

Pomocí přelivu je možné dosáhnout 4 možných změn:

  1. Tmavšího výsledku
  2. Barvení tón v tónu
  3. Živejší (více červené)
  4. Studenější (méně červené, více popelavé/matné)

S ohledem na nižší anebo žádnou zesvětlující schopnost přelivů, mohou se některé intenzivně barevné odstíny nepatrně lišit od prezentovaného výsledku. Například odstín červený odstín 6R od Goldwell Colorance bude na světlejším základě vlasů zářivější a intenzivnější (křiklavější) oproti tmavším vlasům.

Kdy zvolit přeliv místo barvy?

V prvé řadě je dobré si uvědomit, že existují tři hlavní rozdíly mezi přelivem a permanentní barvou:

  1. Permanentní barva je trvalá zatímco přeliv vám propůjčí nový odstín jen dočasně a postupně se barva vymývá.
  2. Permanentní barva mění a narušuje strukturu vlasů zatímco přeliv je k vlasům mnohem šetrnější a nepoškozuje je.
  3. Permanentní barva umožňuje výraznější změnu, oproti tomu přeliv obvykle nedokáže vlasy zesvětlit.

Z tohoto důvodu se přeliv hodí zejména pro:

  • Krátkodobé obarvení, např. pro speciální příležitost.
  • Oživení přirozené barvy nebarvených vlasů nebo obnovení vybledlé barvy ze salonu.
  • Barvení šetrnějším způsobem bez markantního zásahu do struktury vlasů.
  • Experimentování a časté střídání barev.
  • Ke sjednocení melírů se základní barvou vlasů.
  • Dodání lesku suchým, matným a poškozeným vlasům.
  • Přirozenou změnu bez nutnosti řešení odrostů.
  • Korekci barvy, např. neutralizaci teplých tónů.

Druhy přelivových barev

Na základě složení dělíme přelivy na oxidační a neoxidační (více o oxidačních a neoxidačních barvách najdete zde). Zjednodušeně můžeme říct, že rozdíl mezi oxidačním a neoxidačním přelivem je, že oxidační přeliv je nutné pro aktivaci barvy smíchat s vyvíječem, obvykle s nižší koncentrací od 1,5%-4%. Přeliv může být také kyselý nebo zásaditý, přičemž se dá říct, že kyselý přeliv (pH kolem 4,5-5,5) je šetrnější než zásaditý přeliv (pH kolem 8,0 až 9,0). Nadruhou stranu větší změny barvy dosáhnete právě se zásaditým přelivem.

Nejčastěji se však setkáte s dělením přelivů na semi-permanentní a demi-permanentní, a tak se v tomto článku zaměříme především na ně. Více si na ně posvítíme také proto, že si je většina lidí plete, anebo je mylně bere jako jedno a totéž, ale i když fungují podobným způsobem, nelze je mezi sebou zaměňovat.

1) Semipermanentní přeliv

Co to je: Jedná se neoxidační barvu na vlasy s dočasným barevným efektem. Neobsahuje amoniak ani peroxid a nevyžaduje míchání s vyvíječem. Řadíme ji k přímým barvivům, které jsou pro vlasy nejšetrnější a mohou stav vlasů dokonce vylepšit (lesk, jemnost, atd.). Mezi tyto barvy nejčastěji patří většina "crazy barev". Semi-permanentní barvy najdete také často ve formě kondicionérů, masek či barvicích pěn apod.

Jak funguje: K obarvení neboli přesněji k natónování vlasů využívá malých molekul barevného pigmentu, které obalí vlas barvou pouze na povrchu, případně pod kutikulou. Na rozdíl od demi-permanentní barvy na vlasy neproniká do kúry vlasu (kortexu) a po vymytí přelivu se obnoví přirozená barva vlasů. Navíc neobsahuje amoniak (nezbytný k proniknutí do vlasu), takže nenarušuje strukturu vlasů. Barvu není třeba míchat s vyvíječem, ale nanáší se přímo na vlasy bez nějakého složitého odměřování a míchání. Mícháním si můžete přizpůsobit jen výslednou barvu použitím více odstínů. Aplikace je tedy velmi snadná, a proto jsou tyto typy barev skvělé k domácímu použití.

Výdrž barvy: Krátká. Obvykle vydrží 1-12 umytí vlasů šamponem v závislosti na typu barvy a struktuře vlasů. Někdy mohou vydržet i déle, např. CHI Chromashine vydrží až 30 umytí a Matrix SoColor Cult Semi až 42 umytí.

Co umí: Osvěžit vybledlou barvu vlasů, neutralizovat nežádoucí teplé tóny, sjednotit melír, dodat crazy barvu (nanáší se na přírodní světlé nebo zesvětlené vlasy na blond) nebo natónovat šedivé vlasy (ale ne překrýt). Lze použít také ke zvýšení zářivosti barvy či obnově lesku matných a poškozených vlasům.

Co neumí: Nezesvětlí vlasy, nezakryje šediny ani nezmění barvu vlasů.

Semi-permanentní barvy: Goldwell Elumen, Matrix SoColor Cult Semi, Wella Color Fresh, Sebastian Cellophanes, Chroma ID, tónovací pěny Goldwell Colorance Styling Mousse, Goldwell Colorance Soft Color a Igora Expert Mousse.

2) Demipermanentní přeliv

Co to je: Tvoří mezistupeň mezi permanentními a semi-permanentními barvami. Obsahují směs přímých pigmentů a pigmentů pro jejichž aktivaci je nutné použít vyvíječ. Velmi nízké koncentrace vyvíječe (obvykle 1,5%-4%) však umožňují šetrnější barvení oproti permanentním barvám. Jedná se tedy o oxidační barvu na vlasy s dočasným barevným efektem. Stejně jako semi-permanentní barva se postupně vymývá a neobsahuje amoniak (tzv. neslouží jako odbarvovač) nebo jen malé množství amoniaku a peroxidu (k proniknutí do vlasů). V dnešní době se už spíše setkáte pouze s demi-permanentními barvami bez amoniaku.

Jak funguje: Demipermanentní barva na vlasy jemně otevírá povrchovou kutikulu vlasu a umožňuje barvě proniknout do vlasové kůry/cortexu (oproti tomu permanentní barva proniká až do jádra vlasu). Díky větší velikosti pigmentových molekul barva lépe drží a není tak náchylná na vymývání jako je tomu u semi-permanentních barev s menší velikostí pigmentových molekul. Pro aktivaci barvy je třeba použít vyvíječ, přičemž platí, čím silnější vyvíječ, tím větší schopnost krytí a zesvětlení a jasnější odstíny. Oproti tomu slabší vyvíječ poskytne menší krytí a lesk (zejména v módních tónech, jako je červená, zlatá a popelavá).

Výdrž barvy: Střední. Obvykle vydrží 12 až 30 umytí vlasů šamponem v závislosti na typu barvy a struktuře vlasů. V závislosti na frekvenci mytí tak mohou vydržet až 8 týdnů.

Co umí: Ztmavit a změnit tón. Lehce zesvětlit vlasy, zhruba o 1,5 úrovně (DIA Richesse). Osvěžit vybledlou barvu vlasů, neutralizovat nežádoucí teplé tóny, sjednotit melír, dodat crazy barvu (nanáší se na přírodní světlé nebo zesvětlené vlasy na blond) nebo natónovat šedivé vlasy (ale ne překrýt). Některé barvy kryjí až 70% šedivých vlasů (Igora Vibrance). Dodává také lesk.

Co neumí: Nemají schopnost vlasy výrazně zesvětlit, nedokáže změnit barvu z hnědých na blond ani krýt 100% šedin.

Demi-permanentní barvy: DIA Richesse & DIA Litght, Goldwell Colorance, Igora Vibrance, Matrix SoColor Sync, Matrix SoColor Cult Demi, Redken Shades EQ, Wella Color Touch.

Zesvětlí přeliv vlasy?

Ano i ne. Záleží na konkrétním typu barvy. Se semi-permanentní barvou vlasy nezesvětlíte. Semi-permanentní barvy totiž využívají zejména přímých barviv, které se nemíchají s vyvíječem, takže nedojde k otevření kutikuly a barva pouze obalí vlas z venku. S demi-permanentní barvou už je to jiné a s některými lze vlasy i mírně zesvětlit, maximálně o 1,5 tónu (DIA Richesse, Matrix SoColor Sync) . Obvykle se demi-permanentní přelivy míchají s 1,5-4% vyvíječem. Pokud chceme i mírně zesvětlit, bude nutné použít ten silnější vyvíječ kolem 3-4%. To samé platí, i pokud chcete zajistit vyšší schopnost krytí šedin.

Jak dlouho přeliv vydrží?

Jak dlouho mi přeliv ve vlasech vydrží? To je nejčastější otázka, která všechny zajímá. Avšak nelze na ni jednoznačně odpovědět. Záleží na tom, zda si zvolíte semi-permanentní nebo demi-permanentní vzorec, ale také na struktuře a poréznosti vašich vlasů. Ačkoli jsou obě formule dočasné, demi-permanentní barva vydrží o poznání déle, a to průměrně kolem 20 umytí, kdežto semi-permanentní barva vydrží průměrně jen kolem 8 umytí. Existují také určité odstíny, jako modrá, zelená, které zpravidla vydrží na vlasech déle než ostatní odstíny.

Výdrž barvy ovlivňuje také frekvence mytí vlasů. Pokud si chcete zachovat dlouhou životnost barvy vyhněte se šamponům na mastné vlasy, lupy a hloubkové čištění, namísto toho použijte šampon na ochranu barvy. Také tepelná ochrana a spreje s UV ochranou mohou výrazně ovlivnit životnost barvy.

Vrátí se mi původní barva?

Vymyje se přeliv úplně a vrátí se mi původní barva? U semi-permanentní barvy je to jasné, barva se vymyje úplně, a protože semipermanentní barvivo zásadně nemění barvu ani strukturu vlasů, budete mít po vymytí barvy svou původní barvu.

Co se týče demi-permanentní barvy je to poněkud složitější. Barva se sice vymyje úplně, ale už se vám zcela nevrátí vaše původní barva. Kdykoli totiž použijete vyvíječ (peroxid vodíku), a to i velmi nízkou koncentraci, vaše přirozená barva vlasů se změní. Platí to, i když se budete barvit na tmavo, protože peroxid pomáhá odstranit část přirozeného pigmentu, aby vytvořil místo pro barevné molekuly, takže po vymytí barvy budou vaše vlasy světlejší než byly původně před barvením. Avšak nebude to tak výrazná změna jako kdybyste použili permanentní barvu, vaše vlasy budou jen nepatrně světlejší. Možná, že si toho ani nevšimnete. Vše záleží na konkrétní barvě. Z toho také vyplývá, že demi-permanentní barva může zanechat odrost, ale nebojte, žádné viditelné odrosty pravděpodobně neuvidíte. Platí také, že čím více se zvolený odstín blíží vašemu přirozenému odstínu a vaše vlasy jsou zdravé a méně porézní, tím je větší šance, že se barva vymyje na přirozenou barvu.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .