Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Vše o zesvětlení a odbarvení vlasů na blond

15. 3. 2021

Chystáte se na zesvětlení vlasů nebo se jen zajímáte o to, jak odbarvování vlasů vlastně funguje? Pak jste tu správně! V tomto článku najdete vše, co jste kdy chtěli (i nechtěli) vědět o zesvětlování vlasů!

Ať už rádi zvýrazňujete své blond vlasy, s nadšením nosíte živé nebo pastelové barvy, nebo se chcete stát z brunetky blondýnkou, zesvětlování vlasů bude pravděpodobně jediná cesta k vytouženému cíli. Avšak vytvořit skutečně krásnou blond není vůbec snadný úkol a při neodborném zásahu se mohou vaše vlasy nevratně poškodit. Z tohoto důvodu, pokud je to možné, svěřte své vlasy raději do rukou profesionálů. Zkušený kadeřník přesně ví, jak namíchat a aplikovat zesvětlovač, jakou sílu vyvíječe zvolit, a taky přesně pozná kolik vaše vlasy budou nebo nebudou schopny snést. Pokud přesto nemáte jinou možnost, než se uchýlit k domácímu zesvětlení vlasů, čtěte pozorně, ať to nedopadne katastrofou!

Důležité! Ještě než se pustíte do samotného zesvětlování, doporučujeme si znovu prostudovat naše články o barvení:

Co je to zesvětlování vlasů?

Zesvětlování či odbarvování je proces, při kterém se používají speciální zesvětlovací produkty (prášky, krémy, apod.) smíchané s vyvíječem, umožňující zesvětlit vlasy až o 8 výše tónů. Dejte pozor na zesvětlování a odbarvování, není to to samé! Mezi těmito dvěma pojmy existuje významný rozdíl (viz další bod.). V každém případě proces zůstává stejný: po nanesení odbarvovacího roztoku dochází k otevření kutikuly, a tak může přípravek snadno proniknout do kortexu, kde vlivem oxidace dojde k rozpuštění přírodních pigmentů, případně pigmentů z předchozího barvení neboli odstraní barvu z vlasů, a tím se vlasy zesvětlí. Výsledek je permanentní, to znamená, že vlasy zůstávají světlé a postupně odrůstají. Vlas je silně narušen a jsou narušeny i vazby vlasů, proto většina profesionálů používá přísady na ochranu vazeb. Tyto speciální produkty (nejslavnější Olaplex) nejenže chrání stávající vazby před vážným poškozením, ale také opravují a obnovují vazby, které již byly poškozeny.

U barvení je to trochu jinak. V jednom kroku dochází k odbarvení vlasu a dodání nové barvy, tzv. v první fázi se odstraní přírodní pigment vlasů a následně se nahradí uměle vytvořenými pigmenty. S barvou na vlasy lze oproti zesvětlujícím přípravkům dosáhnout libovolných odstínů, avšak změnit výšku tónu lze maximálně o 3-4 úrovně (vyjímkou jsou speciální silně zesvětlující barvy).

Zesvětlování, odbarvování & barvení. Je v tom rozdíl?

Všimněte si hlavních rozdílů mezi barvením, zesvětlování a odbarvováním:

  • Zesvětlování - je používáno při zesvětlování přírodních vlasů. Zesvětlování můžeme definovat jako proces umělého zmenšování a rozpouštění pigmentu ve vlasech.

  • Odbarvování - umožňuje zesvětlit již barvené vlasy. Pokud si zákazník přeje změnit odstín barvy (již barvené vlasy) z tmavé na světlejší, je zapotřebí použít tuto techniku. Není možné zesvětlit již barvené vlasy jen permanentní barvou (základní pravidlo: barva neodstraňuje barvu).

  • Barvení - v jednom kroku zároveň odbarvuje a barví vlasy. Pokud však pracujeme s vlasy, které byly již dříve chemicky barvené, musíme mít na paměti, že konečný výsledek nebude nikdy světlejší než stávající odstín, protože samotná barva v tomto případě nezesvětli (barvu barvou zesvětlit nelze). Proto bude konečný výsledek vždy ve stejné hloubce nebo tmavší.

Příprava pomůcek

Než půjdete na věc, je dobré si zkontrolovat, jestli máte všechny potřebné pomůcky:

Barva nebo zesvětlující pudr?

Existují různé odbarvovače na vlasy. Pudr, krém nebo barva. Při výběru se rozhodujte podle toho, jakého efektu chcete docílit a o kolik úrovní chcete vlasy zesvětlit.

  • Zesvětlující pudry - pokud toužíte po výrazném zesvětlení vlasů, z tmavých na blond, pravděpodobně budete muset použít zesvětlující pudr, který má největší sílu a dosáhnete s ním zesvětlení až o 8 výšek tónů během 1 aplikace. Nevýhodou je, že s nimi nelze kontrolovat tón. Proto většina profesionálů používá k vylepšení tónu toner. Jsou nejlepší volbou pro dříve barvené vlasy, kterým při zesvětlení poskytnou maximální záruku a vysokou neutralizaci nechtěných teplých tónů. Takže pokud máte obarvené vlasy na hnědo a přáli byste si světlejší hnědý odstín, váš kadeřník pravděpodobně použije zesvětlovací pudr.

  • Zesvětlovací krémy - kvůli výživnějšímu složení jsou šetrnější k vlasům i k vlasové pokožce v porovnaní s bělicími pudry. Avšak jednou z klíčových nevýhod používání krémových zesvětlovačů je jejich nižší neutralizační schopnost proti teplým tónům. Jsou ideální pro nebarvené a světlejší typy vlasů.

  • Silně zesvětlující barvy (Hi-Lift, Ultra Blonde atd.) - jsou permanentní barvy určené k trvalému zesvětlení vlasů na požadovaný odstín. Jedná se v podstatě o "hybrid mezi barvou a zesvětlovačem". Na rozdíl od zesvětlovacích krémů a pudrů obsahují také pigment, který pomáhá kontrolovat tón. Jsou ideální pokud chcete docílit zajímavého blond odstínu (např. zlatý nádech, měděný odstín). Kvůli nižší koncentraci peroxidu vodíku se jedná o nejšetrnější způsob zesvětlení vlasů, ale zdaleka ne tak účinný, pokud máte tmavé vlasy. Jsou vhodné pro výšky tónu 5 a vyšší a zesvětlení obvykle max o 5 úrovní. Nejlepších výsledků dosáhnete při použití na přírodních, nebarvených vlasech. Nejsou vhodné pro zesvětlování již barvených vlasů ani ke krytí bílých vlasů.

Výběr vyvíječe

Ke každé barvě budete potřebovat také vyvíječ. Před výběrem vyvíječe si musíte nejprve uvědomit, o kolik úrovní chcete vlasy zesvětlovat. Síla zesvětlení je totiž úzce spojena s koncentrací použitého peroxidu vodíku. Platí: čím vyšší procento, tím rychlejší odbarvení, ale zároveň také větší poškození vlasů! Většina stylistů proto doporučuje používat 3% nebo 6% vyvíječ. Zesvětlování sice potrvá delší dobu, ale nebude tak škodlivé, jako při použití silnějších koncentrací peroxidu. Pokud jste na pochybách zvolte 6% vyvíječ, který je nejpoužívanější a také nejlepší volbou z hlediska efektivity a šetrnosti. Pamatujte také na to, že nejsilnější vyvíječ, který smíte nanést na vlasovou pokožku, je 9 %.

Více o správném výběru vyvíječe jsme psali zde → Jak silný vyvíječ (peroxid) vybrat k barvě na vlasy?

Podrobný postup jak zesvětlit vlasy

Tak a jdeme na věc! Nyní vám popíšeme, jak obecně postupovat při odbarvení vlasů. Ale pamatujte, že každý zesvětlovač/technika může mít postup trochu jiný, proto si vždy důkladně přečtěte návod výrobce dané barvy a řiďte se jím. Raději ho mějte po celou dobu barvení před sebou. Nezapomeňte také na test citlivosti.

Míchání

  • Smíchejte zesvětlující látku (obvykle ve formě prášku) a vyvíječ v doporučeném poměru (obvykle 1:2).
  • Nejdříve nasypte bělicí prášek do plastové misky a poté k němu přidejte vyvíječ.
  • Důkladně promíchejte, až vznikne hladká, homogenní směs bez hrudek. K promíchání použijte nejlépe metličku. Pokud by směs nebyla důkladně promíchaná, mohlo by se stát, že na nějakou část vlasu nanesete pouze vyvíječ a na druhou pouze zesvětlovač. A tyto dvě "ingredience" samostatně vlas nezesvětlí.
  • Ihned po smíchání začněte zesvětlující směs nanášet aplikačním štětcem na vlasy. Namíchaná směs je totiž aktivní jen po určitou dobu po smíchání.

Nanášení zesvětlovací směsi

  • Směs nanášejte systematicky po sekcích po velmi tenkých pramenech. Obvykle se nanáší na suché, nemyté vlasy, ale mohou existovat výjimky. Vždy se proto řiďte instrukcemi výrobce.
  • Odbarvovač nanášíme nejprve odzadu, od týlní části hlavy - tam jsou vlasy nejzdravější a nejméně narušené.
  • Poté postupujeme k předním partiím a nakonec k vlasům kolem obličeje, kde jsou vlasy nejvíce narušené a nejjemnější, a proto bude zesvětlení trvat nejkratší dobu.
  • S množstvím zesvětlující směsi nešetřete! V ideálním případě by vlas neměl být vůbec vidět. Jen tak dosáhnete nejlepšího a rovnoměrného výsledku bez fleků apod.
  • Při odbarvování odrostů dbáme na to, abychom roztok nanášeli pouze na odrostlé vlasy, jinak by vám mohl ve vlasech vzniknout nevzhledný přechod.

Aplikace na celou hlavu

  • KROK 1: Barvu aplikujte nejprve na konečky a délky až do místa cca 2,5 cm od pokožky, protože vlasy budou v blízkosti pokožky světlat rychleji. Děje se tak z důvodu tepla, které hlava vydává. Proto si nechte část vlasů v blízkosti hlavy až úplně na konec.
  • KROK 2: Poté směs naneste ke kořínkům a nechte působit po doporučenou dobu.

Aplikace pouze na odrosty

  • KROK 1: Naneste směs pouze na odrosty, dejte si pozor abyste nedali barvu na již obarvená místa. Barvu nechte působit po doporučenou dobu v příbalovém letáku.
  • KROK 2: Pokud je to nutné, po uplynutí doby působení, navlhčete vlasy vodou a naemulgujte barvu do délek a konečků a nechte chvíli působit. Tímto se přirozeně zamaskuje přechod mezi starou a novou barvou.
  • Tip! Snažte se, aby vám vlasy příliš neodrostly. Aplikaci bělidla opakujte co nejdříve, nejlépe při maximálním odrostu 2,5 centimetru. Barva vašich vlasů tak bude vypadat rovnoměrněji.

Doba působení

  • Doba působení se odvíjí od požadovaného stupně zesvětlení, kvality, textury a struktury vlasů. Obvykle je to kolem 30-50 minut. Po této době ztrácí namíchaná směs zesvětlovací účinky. Vždy se však řiďte návodem výrobce. Každý produkt totiž může fungovat trochu jinak.
  • Během doby působení proces pravidelně kontrolujte (asi každých 10 minut) a pamatujte, že suché vlasy budou o tón světlejší.
  • Během působení bělidla vám může začít hlava svědit a můžete pociťovat mírně bodavou bolest. Nelekejte se, mírné pálení je naprosto normální, ovšem v případě velmi silného palení okamžitě produkt z vlasů smyjte.
  • Mějte také na paměti, že kdykoli se rozhodnete zesvětlit vlasy, vždy budete bojovat s teplými tóny, proto je nezbytné během odbarvení přesně sledovat čas. Pokud se vlasy vypláchnou příliš brzy, může ve vlasech zůstat načervenalý nebo nažloutlý nádech, protože vlasy během zesvětlování začíná od červené přes žlutou až po finální blond odstín (viz. obr. níže).
  • V žádném případě nepřekračujte dobu působení, ani když nedosáhnete požadovaného odstínu. Jedná se o běžný problém, zvláště u lidí s tmavšími vlasy nebo s vlasy, které jsou vůči barvení více odolné. Je možné, že pro dosažení cíleného odstínu blond budete muset podstoupit i více aplikací.

Oplachování a péče

  • Po uplynutí doby působení vlasy umyjeme vhodným šamponem a aplikujte vhodnou péči (kondicionér, masku či kúru).
  • Pamatujte ošetření po barvení je důležité pro obnovení kyselého pH ve vlasech, proto ho nevynechávejte.

Cenné rady na závěr

  • Mezi dalším barvením je nutné počkat alespoň 2 týdny, aby se mohly vaše vlasy vzpamatovat a zotavit.
  • Jestliže vaše vlasy nezískaly požadovaný odstín, můžete za dva týdny bělení opakovat s použitím méně koncentrovaného zesvětlovače.
  • Mějte na paměti, že bělené vlasy jsou křehké a poškozené, a to i když jsou v nejlepším možném stavu, proto s nimi zacházejte opatrně.
  • Používejte produkty, které jsou pro blond vlasy přímo určené: jako minimum poslouží fialové šampony, šampony pro blond vlasy, kondicionéry a masky pro blond nebo poškozené vlasy.
  • V následujících měsících se zcela vyhněte hloubkově čistícím šampónům a také šamponům určených na lupy, které mají tendenci vysušovat vlasy.
  • Pokud je to možné, vyhýbejte se tepelné úpravě vlasů, která by mohla vaše vlasy poškodit. Pokud se však bez tepelné úpravy neobejdete, je lepší použít fén - je to šetrnější než žehlička. Rozhodně však nefénujte vlasy bez tepelné ochrany.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .