Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Denní a noční pleťový krém. V čem se liší?

30. 9. 2022

Denní a noční krém na obličej se na první pohled nijak neliší. Tak proč mít doma oba? Opravdu se vyplatí investovat do nočního krému, pokud máte dobrý denní krém?

Přemýšleli jste někdy, proč vlastně existují různé rutiny péče o pleť pro den a noc? Opravdu potřebujete mít ve svém kosmetickém arzenálu denní i noční pleťový krém? Pokud jste to doteď neřešili, tak zpozorněte! Mezi denní a noční péčí o pleť totiž existuje velký rozdíl. Pokud to s péči o pleť myslíte opravdu vážně, měli byste mít oba! Používáním správné péče oddálíte přirozený proces stárnutí pokožky, a čím dřív začnete, tím víc se vám v budoucnu vaše pleť odmění.

Jak funguje denní pleťový krém?

Denní pleťové krémy jsou určeny k ranní rutině péče o pleť. Zajistí pleti celodenní výživu, hydrataci a hlavně ochranu. Když je venku světlo, pokožka je v obranném režimu. Během dne je totiž pokožka vystavena mnoha faktorům, které by ji mohly poškodit. Jedná se o sluneční záření, znečištění, smog, prach, modré světlo a další. Denní krémy jsou proto vybaveny UV filtry, antioxidanty, vitamíny a dalšími látkami pro ochranu před těmito útočníky. Pokud bychom pleť nechránili, mohlo by to na pleti zanechat následky v podobě předčasného stárnutí a vznik pigmentových skvrn. V denních krémech také často najdete ingredience, které chrání pleť před nepříznivými vlivy počasí. Z toho důvodu je dobré měnit krémy podle ročního období – v létě volit přípravky s lehčí konzistencí, v zimě naopak sáhnout po hutnějším krému.

I když se někdy může denní krém na obličej pochlubit vlastnostmi proti stárnutí, obvykle je hydratační a má méně účinných látek jako je například retinol či různé kyseliny. Má to prostý důvod. Tyto látky jsou sice skvělé proti vráskám a dalším známkám stárnutí pleti, ale na druhou stranu dělají pleť citlivější na sluneční záření. Kombinace těchto látek a UV paprsků by na pleti mohlo zanechat pěknou paseku v podobě vyrážky, zarudnutí, apod. Proto by hydratační krémy a séra, která používáte, měly obsahovat především antioxidanty, jako je vitamín E, a silné hydratační a ochranné látky, jako je kyselina hyaluronová, které posílí a podpoří pleť v boji proti vnějším agresorům. Na druhou stranu v denních krémech pravděpodobně nenajdete hlavní aktivní složky proti stárnutí, jako jsou alfa-hydroxykyseliny, kyselina glykolová a retinol, které mohou způsobit podráždění pokožky při vystavení slunečnímu záření.

Co se týče textury, většina denních krémů má lehčí konzistenci, která se rychle vstřebává do pokožky, takže je ideální i jako podklad pod make-up.

Jak funguje noční pleťový krém?

Noční pleťové krémy jsou určeny k noční rutině péče o pleť. V noci naše pokožka již není vystavena škodlivým vnějším faktorům, není už v obranném režimu, a tak se může během spánku přirozeně opravovat. Navíc v nočních hodinách se mikrocirkulace v pleti přirozeně zvyšuje a kyslík lépe proniká k buňkám. Právě tehdy je pleť nejvíce otevřená přijímání potřebných živin. Hlavním úkolem nočního krému je tedy podpořit regeneraci a poskytnout pleti potřebnou dávku výživy a hydratace. Během regenerace pomáhá noční krém opravit poškození kožních buněk způsobené vnějšími vlivy během dne a redukovat známky stárnutí a pigmentaci pleti.

Noční krémy na obličej obsahují obvykle vyšší koncentrace aktivních látek než je tomu denních pleťových krému. Navíc, díky tomu, že se noční krém používá pouze na noc, mohou nastoupit na pomoc pleti i vysoce účinné ingredience pro omlazení pleti jako je především retinol, u něhož výzkum prokázal, že pomáhá stimulovat buněčnou obnovu a produkci kolagenu a dokonce zvrátit viditelné známky poškození UV paprsky. Ten se do denních krému nepřidává z jednoho prostého důvodu. Retinol, AHA kyseliny, kyselina glykolová a mnoho dalších účinných látek proti stárnutí jsou fotosenzitivní, což zvyšuje citlivost pleti na slunce, a to může způsobit zarudnutí, šupinatění či svědění pokožky. Dále se také často používá kyselina hyaluronová zajišťující hydrataci, koenzym Q10 zabraňující stárnutí pleti, peptidy pro zpevnění a vyhlazení a vitamín A podporující tvorbu kolagenu. Bezpovšimnutí byste neměli nechat ani nový hit jménem Bakuchiol. Jedná se o přírodní alternativu retinolu, která není fotosenzitivní a je bez vedlejších účinků. Může se tak používat i v denních pleťových krémech (např. Diet Esthetic Vit Vit Bakuchiol).

Oproti dennímu krému má noční krém obvykle těžší, bohatší, mastnější konzistenci, která se vstřebává pomalu do pleti. V noci vám totiž nezáleží na tom, jestli se vaše pleť leskne nebo vypadá mastně. Ostatně i kvůli tomu se noční krém moc nehodí jako podklad pod make-up. Ale težší, hutnější textura má svůj smysl. Naše pleť totiž přes noc přirozeně ztrácí vodu, takže hustší krém může pomoci uzavřít vlhkost spolu s aktivními látkami, které se uvolňují postupně po celou dobu spánku, tak aby vaše pleť ráno působila odpočatě a svěží. Navíc hutnější konzistence zabraňuje suchosti pokožky vlivem účinných látek jako je retinol, který může mít při nadměrném použití vysušující účinky.

Ještě noční krém nemáte ve své kosmetické výbavě? Tak to rychle napravte! Vyberte si ten pravý podle typu vaší pleti → Noční pleťové krémy.

Můžete používat noční krém během dne a naopak?

Je to otázka, kterou si mnozí z nás kladou: "Můžu aplikovat denní krém na noc a noční krém přes den?". Pokud to s péčí o pleť myslíte opravdu vážně, tak se do toho raději nepouštějte. Speciální složení pleťového krému při použití v nevhodnou dobu pleti neprospěje a nebude učinné.

Pokud byste totiž aplikovali denní krém na noc, pleť zbytečně zatížíte obsaženým UV filtrem a pravděpodobně vám denní krém neposkytne potřebnou výživu a hydrataci, kterou vaše pleť potřebuje během fáze opravy v noci. Mohlo by to také narušit přirozené procesy obnovy pokožky.

Co se týče použití nočního krému na den, nebudete spokojeni ani vy ani vaše pokožka. Používání nočního krému během dne může mít za následek, že vaše pleť nebude dostatečně chráněna před sluncem a dalšími externími agresory, kvůli nedostatku ochranných složek. Některé noční krémy mohou navíc obsahovat látky citlivé na světlo, což ještě více narušší ochrannou funkci pokožky. Navíc hutná textura nočního krému může způsobit těžký pocit a mastný vzhled, což si asi nikdo z nás nepřeje. Mastnější texture také neumožňuje make-upu dobře přilnout k pleti, což může způsobit flekatý vzhled. Proto vždy raději denní krém přes den a noční krém na noc. Pokud ale není zbytí, menší zlo představuje použití denního krému na noc, ale nikdy ne obráceně.

Pleťový krém na den i noc

A co krémy, které jsou určené na den i noc? Pokud nechcete do kosmetiky investovat spoustu peněz, anebo nechcete mít v koupelně tisíc lahviček, tak právě pro vás je ideální 24 hodinový krém na den i noc, který v sobě skrývá účinky denního i nočního krému. Jedná se o nejjednodušší typ krému na obličej, představuje univerzální celodenní krém. Je vytvořeny tak, abyste ho mohli použít kdykoli během dne, ráno i večer. Zní to jako super věc? Je v tom ale háček. Nevýhodou může být to, že nebude obsahovat dostatečně vysoké SPF, aby vaši pleť ochránil před slunečními paprsky, a ani tak účinnou koncentraci anti-aging látek, které účinně působí proti stárnutí pleti.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .