Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Beauty poradna Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč 2 500 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč 1 690 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč 2 500 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Barva na vlasy bez amoniaku a další typy kadeřnických barev

6. 9. 2021

Oxidační barva? Kyselá barva? Kovová barva? Přírodní barva? Profesionální barva na vlasy není jen jedna! Naučte se, jak se v těchto pojmech vyznat.

Barva na vlasy není jen výběr odstínu! Na trhu existují různé typy vlasových barev. Ty nejběžnější typy (neboli nejběžnější dělení profesionálních barev) už znáte z našeho článku Typy kadeřnických barev - vyberte si správně!. Někdy se však můžete setkat i s takovými pojmy jako je oxidační barva, barva bez amoniaku, barvy bez PPD, kyselá barva, apod., a pokud nejste kadeřník, tak se v nich jen horko těžko vyznáte. Nebojte, jsme tu od toho, abychom vám i s takovými záludnosti pomohli!

Oxidační barvy na vlasy

Oxidační barvy jsou barvy, které potřebují oxidační katalyzátor (obvykle peroxidu vodíku) k vytvoření molekuly barvy. Zjednodušeně by se dalo říct, že oxidační barvy jsou všechny barvy, které se míchají s vyvíječem (oxidantem), tzv. všechny permanentní barvy na vlasy a téměř všechny demi.permanentní barvy jsou oxidační barvy. Barvicí krém je bezbarvý nebo slabě zbarvený a barva vzniká až v samotném vlasu vlivem působení aktivního kyslíku (tzv. oxidace) – odtud je odvozen název oxidační barviva. Výsledná barva je trvalá, protože i při použití odstraňovače barvy nezískáme původní barvu, jelikož souběžně s barvením vyvíječ částečně rozpouští přírodní melanin a zesvětlí i přirozenou barvu vlasu.

Základem oxidačního barvení jsou tedy dvě složky: barva a oxidant

Barva obsahuje:

  • Tzv. základ – ten je nositelem pigmentu, může mít podobu gelu, oleje nebo krému.
  • Pigmenty – barvicí látky, které jsou zpočátku velmi malé a bezbarvé. Když je aktivuje oxidant, zvýší se jejich počet, převezmou barvu a změní původní barvu tím, že utkví ve vlasové struktuře.
  • Zásadité (alkalické) látky – (např. hydroxid amoniak, aminoethylpropanol a ethanolaminy) se používá k otevření šupin vlasové kutikuly, takže umožní barvě proniknout dovnitř vlasů. Amoniak je nejúčinnější alkalická látka, malé množství umožní přesnou úroveň zesvětlení, kterou potřebuje permanentní barva na vlasy.
  • Ošetřující složky – navrací jemnost a elasticitu vlasů.

Oxidant obsahuje:

  • Základ - tekutina v podobě gelu nebo krému, která usnadňuje aplikaci, je nositelem oxidačních látek.
  • Oxidační látky - obvykle hydrogen peroxid. Slouží k odpaření amoniaku, čímž vznikne zásadité prostředí. Tím zesvětlí původní pigment a okysličí syntetické pigmenty. Ty se rozrostou a zachytí mezi vlasovými mikrovlákny.
  • Stabilizační látky – používají se k udržení stabilní úrovně kyslíku tak, aby se neodpařil.
  • Ošetřující složky – ošetřují a restrukturalizují vlasy, navrací jemnost a elasticitu.

Neoxidační barvy na vlasy

Tento typ barvení můžeme nazývat též přímé barvení, které probíhá bez oxidačního činidla. Jedná se tedy o barvy, které nevyžadují použití vyvíječe (oxidantu). Mezi oxidační barvy patří především semipermanentní barvy a jednodenní smývatelné barvy. Pigmenty použité v přípravku jsou větší velikosti a už ve chvíli aplikace jsou viditelně zbarvené (barvicí krém je barevný), nemusí ničím aktivovat a není nutné použít vyvíječ. Tento typ barvy se aplikuje přímo na vlasy a pigmenty se zachytí přímo v kutikule. Jsou tedy uloženy pouze na povrchu vlasu, nedokážou proniknout dovnitř vlasu. Efekt barvy je pouze dočasný, barva vydrží na vlasech jen několik umytí. Pomocí těchto přípravků nelze vlasy zesvětlovat, protože neobsahují peroxid vodíku, a přestože překryjí jednotlivé šediny, na barvení šedivých vlasů určené nejsou.

Porovnání technologie barvy Elumen (vlevo), kde barva neproniká dovnitř vlasu vs. permanentní barva Igora Royal (vpravo).

Barvy na vlasy bez amoniaku

V současné době čelí výrobci barev na vlasy nové výzvě. Tou je stále častější výskyt alergií pokožky. To vedlo k tomu, že se na kadeřnickém trhu začaly objevovat permanentní oxidační barvy bez amoniaku, které nezpůsobují tak často podráždění, ale jsou přesto velmi účinné. Nicméně, amoniak není tak snadné nahradit, jelikož se jedná o nejúčinější alkalickou látku (otevírá kutikulu), a tak se jej výrobci alespoň snaží omezit, např. permanentní barva Schwarzkopf Professional tbh má až o 50 % méně amoniaku než tradiční trvalá barva na vlasy.

Barvy na vlasy bez PPD/PTD

Alergii také často způsobují látky zvané PPD (para-fenylenediamine) a PTD (para-toluenediamine). Jedná se o nejčastější látky používané v oxidačních barvách na vlasy, které spolu s oxidantem vytváří barvu. Jsou považovány jako jedny z nejčastějších alergenů v barvicích směsích. Proto se výrobci snaží na trh uvádět i barvy bez PPD a místo těchto složek obsahují jemnější látky, čímž redukují riziko alergické reakce. Například u barev Wella Koleston Perfect ME+ jsou látky PPD a PTD nahrazeny novou látkou ME+, která snižuje riziko vzniku nové alergické reakce na barvu na vlasy. Pokud vám však tyto látky nezpůsobují alergii není se čeho bát. Barvy na vlasy obsahující PPD/PTD jsou bezpečné při dodržení bezpečnostních pokynů. Tyto produkty jsou přísně regulovány a existuje maximální limit pro množství PPD/PTD, které produkt může obsahovat.

Rostlinné barvy

Mezi rostlinné barvy na vlasy (Voono, EOS, Botanea) patří zejména henna, indigo, cassia či jejich kombinace. Nejrozšířenější je především Henna, což je prášek vyráběný obvykle z rostliny Lawsonia inermis. Tyto typy barev vlasy pouze tónují, nedochází tedy k výrazné změně barvy vlasů, ale k prohloubení intenzity přírodní barvy vlasů. Čím více jsou vlasy tmavé, tím méně je barevná změna viditelná. Barva neproniká do struktury vlasy, pouze obalí vlas barvou z venčí, takže vlasy nepoškozuje, neničí, ba naopak o ně pečuje. Má velmi jemné složení, které nedráždí a nevyvolává alergickou reakci. Pozor si však dejte na produkty, které se jen přírodně tváří. Někteří výrobci slovíčko henna tisknou i na produkty, které obsahují i častý alergen PPD, peroxid vodíku, těžké kovy a další chemické látky. Čtěte proto pozorně složení.

Na druhou stranu má rostlinná barva i svá úskalí. Nedokáže vlasy zesvětlit, lze s ní pouze vlasy ztmavit a má velmi omezenou škálu odstínů. Obvykle pouze tmavší teplé odstíny, nejčastěji černé, mahagonové či kaštanové, ale např. L'Oréal Professionnel Botanea nabízí i pár teplých blond odstínů. Další velkou nevýhodou je, že henna nelze kombinovat s chemickou barvou, protože henna vlasy obalí, což znemožní barvě proniknout do vlasu. Vy pak budete muset počkat, dokud se henna nevymyje nebo vlasy neodrostou.

Kyselé barvy na vlasy

Vlasy jsou nejzdravější, když mají pH 4,5-5,5 a jsou v mírně kyselém stavu. Špatnou zprávou je, že většina produktů pro barvení je zásaditá, protože musí být schopna otevřít kutikulu, aby molekuly barvy mohly proniknout do kůry vlasu. Vzorce, které mají menší potřebu proniknout do vlasů sou často méně zásadité než ty, které potřebují proniknout hlouběji do vlasu. Platí tedy, že čím větší schopnost zesvětlení bude barva mít, tím více bude zásaditá a naopak. To znamená, že permanentní barvy na vlasy mají obvykle vyšší hodnotu pH (kolem H 9,0 až 11,0) než semi-permanentní barva (8,0 až 9,0). Proto tzv. kyselé barvy najdeme spíše mezi demi-permanentními barvami (Goldwell Colorance, Redken Shades EQ), semi-permanentními barvami (L'Oréal Professionnel Dialight, Wella Professionals Color Fresh) a tonery (Matrix Color Sync Toner Sheer).

Kyselá barva je tedy typ barvy s nízkým pH, které pomáhá vrátit vlasy zpět do neutrálního pH. Nezpůsobuje oxidaci, nevzniká přecitlivělost ve vlasovém vláknu, a proto je pro vlasy šetrnější. Nemluvě o tom, že zásaditější stav může také způsobit lupy a ovlivnit mastnotu. Navíc díky kyselému pH uzavírá kutikulu, uhlazuje povrch vlasů, a tím zajišťuje vysoký lesk, intenzivní a zářivou barvu, díky čemuž vlasy budou po barvení vypadat tak dobře, jakoby byla použita maska. Na druhou stranu s těmito typy barev, nelze obvykle vlasy zesvětlit. Pro zachování zdravých vlasů se často barvy na kyselé bázi kombinují s permanentními (zásaditými) barvami (např. Igora Royal + Igora Vibrance, Redken Chromatics + Shades EQ). Tím je dosaženo optimální barvy a zároveň kondice vlasů.

Na obr. můžete vidět hodnoty pH produktů Goldwell.

Kovové barvy na vlasy

Pozor, kovová barva na vlasy neznamená, že se jedná o barvu, která nabízí módní metalické odstíny. Jedná se o barviva (metalické či metaloidy) obsahující soli kovů (olovo, měď, stříbro,..). Tyto soli kovů vlasy nepoškozují, protože zůstávají na povrchu a nepronikají do nitra vlasů. Běžně se používají v barvách na vlasy určených pro muže. Přidávají se také do některých šamponů. K barvení dochází postupně během několika aplikací. Z tohoto důvodu jsou velmi žádané u mužů ke krytí prvních šedin, kteří nechtějí okamžitou, viditelnou změnu barvy. Lze s nimi dosáhnout pouze tmavých odstínů a nesmějí přijít do styku s peroxidem (používají se speciální aktivátory), protože sůl kovu působí jako katalyzátor a mohlo by dojít k popálení vlasů. Výsledek však bývá často nepředvídatelný, nepřirozený s matným kovovým vzhledem. Dnes se kvůli jejich převažujícím nevýhodám již nepoužívají a byly plně nahrazeny oxidačními barvami, které znáte z kadeřnických salonů.

Mohlo by vás také zajímat → Typy kadeřnických barev - vyberte si správně!


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .